Maatalous

Mongolialainen makkara levitti afrikkalaista sikaruttoa Venäjälle

Venäjä on pysäyttänyt sekä sikojen että lihatuotteiden tuonnin Mongoliasta, vaikka tarvetta lihalle olisi.
Kari Salonen
Makkaroita.

Itä-Siperian eteläosassa sijaitsevasta Venäjään kuuluvasta Burjatian tasavallasta on löydetty ASF-virusta (afrikkalainen sikarutto) makkaraerästä, joka oli tuotu maahan Mongoliasta. Makkaraa oli löytöhetkellä jo myynnissä paikallisissa ruokakaupoissa ja osa oli ehtinyt kuluttajille asti.

ASF:n saastuttamassa erässä oli yhteensä kahdeksan tonnia makkaraa. Siitä neljännes oli ehditty myydä kuluttajille, kertoo Pigrprogress-verkkolehti.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan saastuneita tuotteita on myyty myös Burjatiasta eteenpäin Baikaljärven vastapuolella sijaitsevalle Irkutskin alueelle.

Venäjän terveysvirasto Rosselkhoznadzor on kieltänyt löydöksen jälkeen kaiken sika-aineksen ja sianlihatuotteiden tuonnin maahan Mongoliasta, jossa ensimmäinen ASF-havainto tehtiin tammikuussa.

Venäjällä on Mongolian ASF-tapauksen jälkeen pelätty taudin leviämistä maan kaakkoisosiin, jossa Venäjällä ja Mongolialla on pitkä yhteinen maaraja.

Afrikkalaista sikaruttoa on tavattu myös Venäjällä, mutta tautitapaukset ovat keskittyneet maan Euroopan-puoleisiin osiin. Maan itäosat ovat toistaiseksi pysyneet taudista vapaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bulgariassa ja Romaniassa taistellaan nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa vastaan

Sikatuho jatkuu Aasiassa: afrikkalaista sikaruttoa löydetty myös Filippiineiltä

Kiina kasvattaa rajusti lihan tuontia ASF:n takia