Maatalous

Tutkimus: Laboratoriossa kasvatettu liha voi saastuttaa jopa enemmän kuin perinteisesti tuotettu

Laboratorioliha ei ole ongelmaton tuotantomuoto, vaikka sen ajatellaankin ratkaisevan lihantuotannon ongelmia.
Maiju Pohjanheimo
Laboratoriolihaan on investoitu paljon mutta teolliseen mittakaavaan ei ole vielä päästy.

Lihaa tuotetaan kestämättömästi monilla maailman alueilla ja sen ilmastopäästöt, esimerkiksi märehtijöiden metaanipäästöt, ovat merkittävät. Ratkaisuksi on esitetty laboratoriossa eläimen kantasoluista kasvatettavaa lihaa. Kokeita on tehty laajalti, mutta merkittäviin tuotantomääriin ei ole vielä päästy.

Oxford Martin School -yliopiston tutkijat selvittivät laboratoriolihan ympäristövaikutuksia. Sen kasvatusmenetelmät vaativat paljon energiaa, joten energian tuotantomenetelmällä on suuri merkitys päästöille.

Metaani on haitallinen kasvihuonekaasu, mutta se myös hajoaa 12 vuoden kuluessa. Hiilidioksidi ei sen sijaan hajoa, vaan kerääntyy ilmakehään jopa tuhansien vuosien ajalta.

Uudessa tutkimuksessa otettiin huomioon kaasujen ero ja tutkijat huomauttavat, että jos laboratorioliha kasvatetaan uusiutumattomalla energialla, päästöt nousevat korkeiksi. Uusien, energiaa säästävien menetelmien kehittäminen vähentää ilmastovaikutuksia.

Myös vesistönsuojelu on nostettu yhdeksi laboratoriolihaa puoltavaksi eduksi. Menetelmässä veteen voi kuitenkin päätyä merkittäviä määriä erilaisia yhdisteitä, esimerkiksi hormoneita ja kasvutekijöitä.

Tutkijat huomauttavatkin, että vaikka laboratoriolihan ajatellaan ratkaisevan monia ongelmia, tuotantomuotojen kokonaisvaikutukset on otettava huomioon.

Tutkimus: Climate Impacts of Cultured Meat and Beef Cattle

BBC: Cultured lab meat may make climate change worse

Lue lisää:

Miljardöörit ja maatalousjätti sijoittavat laboratoriolihaan: "Noin 30 vuoden päästä emme enää tapa eläimiä"

Lue lisää

Ostoksissa vertailtava myös vastuullisuutta

"Olemme ehdoin tahdoin tuhoisia" – YK: Luonnonkatastrofien määrä liki tuplaantunut, ilmastonmuutos pääsyyllinen

Maaseudun autoilija kaipaa reiluutta

Ydinvoima aiheuttaa päästöjä