Maatalous

Kurkkuun pesiytyvä juotikas tappoi nautoja hitaasti ja tuskallisesti – vesihanke muutti elämän etiopialaiskylässä

Ulric Daniel

Puhtaan veden hienoutta ei yleensä edes ajattele – ennen kuin sitä ei ole.

Suomi on toiminut pitkään Etiopiassa ja auttanut parantamaan veden saatavuutta.

Amharan alueella sijaitsevassa Addis Alemin kylässä vitsauksena olivat juotikkaat. Niitä kertyi veteen erityisesti kuivan kauden aikana.

Juotikas pesiytyy lehmän kurkkuun imemään verta. Se kasvaa niin suureksi, ettei lehmä voi lopulta niellä tai märehtiä. Naudan kaula turpoaa ja sieraimet alkavat vuotaa verta, kyläläiset kertovat.

Kylässä asuva viljelijä Endashaw Temsegen menetti useita nautojaan taudille. Mitään ei ole tehtävissä, kun eläin sairastuu, hän kertoo. Juotikkaat tarttuivat myös ihmisiin.

Tämä toimii, koska yhteisö on täysillä mukana

Etiopiassa on maailman viidenneksi eniten karjaa: jopa 54 miljoonaa päätä, arvioi YK:n maatalousorganisaatio FAO. Taakse jää esimerkiksi karjamaa Argentiina.

Maatalous on maan talouskasvun vetureita ja pienten kylien elinehto. Niistä saadaan maidon ja lihan lisäksi apua maataloustöihin. Härkiä käytetään kääntämään pellot. Traktoreita ja muita maatalouskoneita on pienissä kylissä niukalti.

Addis Alemissa karjakuolemat loppuivat, kun Suomen tukemana kylään saatiin lähdepohjainen juottopaikka.

12 vuotta sitten rakennetut vesipisteet toimivat edelleen moitteetta. Rakennustarpeet maksoivat noin 1 200 euroa.

Lähteestä saa juomavetensä ja suihkunsa yhteensä 250 ihmistä ja laskematon määrä eläimiä. Myös lapset ovat pysyneet terveinä, kyläläiset sanovat.

Valuma-alueelle ja sen ympärille on istutettu kasvustoa, joka on hiljalleen kasvanut viidakoksi. Valuma-alueella kasvavaa nurmea myymällä yhteisö saa lisätuloja.

Tuulikki Viilo
Alekit tarkoittaa amharan kielellä juotikasta. Näin isoja niistä voi kasvaa. Aloituskuvassa on juotikkaan juomavedestä kurkkuunsa saanut lehmä.

Hanke on Etiopian hallituksen, mutta Suomi on mukana auttamassa, kertoo COWASH-hankkeen asiantuntija ja pitkään Etiopiassa asunut Arto Suominen.

Hankkeella on suurempiakin tavoitteita kuin lehmien terveyden parantaminen.

Erityisen tärkeää vedensaannin helpottaminen on siksi, että se vapauttaa naiset vedenhausta opiskelemaan tai muihin töihin.

Myös liikuntarajoitteisten pääsyä pesulle ja vessaan helpotetaan hankkeessa.

Tuulikki Viilo
Etiopialaisessa kylässä lehmät ovat pysyneet terveinä saatuaan kunnollisen juottopaikan. Maidon ja lihan lisäksi naudoista saa apua maataloustöihin, esimerkiksi kääntämään pellot.

2,3 miljoonan ihmisen vedensaanti on kohentunut. Vuoteen 2020 mennessä hankkeen piirissä odotetaan olevan 2,5 miljoonaa ihmistä.

Paikallisten aktiivisuus on ensiarvoisen tärkeää hankkeiden onnistumiseksi. Addis Alemissa juomapaikkojen ylläpidosta vastaavat kyläläiset itse, Suominen painottaa.

”Tämä toimii, koska yhteisö on täysillä mukana."

Tuulikki Viilo
Lähdepohjainen kaivo ei ehdy kuivankaan kauden aikana.
Lue lisää

Suomen ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta heti, taistelujen pelätään kiihtyvän – noin 30 suomalaista ilmoittanut lähtevänsä

Essee: Maapallon toivo löytyy feminismistä, jota Suomenkin on edistettävä kaikin keinoin

Mikä on tärkeintä?

YK:n hätäavun koordinaattori: Etiopian pohjoisosissa on nälänhätä ja tilanne pahenee vielä