Maatalous

Vaalipaneelin selkeä viesti: Nuoret haluavat lähellä ja kestävästi tuotettua ruokaa

Nuorten vaalipaneeli oli valmis tukemaan maataloutta, mutta tuki pitää suunnata ympäristöystävällisesti.
Veikko Niittymaa
Lähellä tuotettu, eettinen ja ekologinen ovat avainsanat ruokakaupassa, vakuuttivat eduskuntaan pyrkivät nuorten kansanedustajaehdokkaat keskiviikkona Tammelassa.

Eduskuntaan pyrkivät nuoret ovat laidasta laitaan huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ovat valmiita menemään monessa asiassa vanhempiaan pidemmälle. Ruoka halutaan läheltä ja nuoret ovat valmiita tukemaan tuotantoa, kunhan toimitaan luonnon ehdoilla.

Yhdeksän eduskuntaan pyrkivää nuorta ehdokasta oli keskiviikkona tentattavana Mustialan maatalousoppilaitoksella Tammelassa maaseutunuorten vaalipaneelissa.

Isoja eroja ehdokkaiden välille ei löytynyt parituntisen vaalipaneelin aikana.

Kotimaisesta ruuantuotannosta ei panelistien vastausten perusteella tarvitse olla huolissaan. Kaikkien mielestä julkisissa hankinnoissa pitää suosia kotimaisuutta, samoin kotieläintalous tulee säilyttää.

Maija Kranni (vihr.) kritisoi tehotuotantoa, mutta keskustelussa ei selvinnyt, mitä sillä tarkoitetaan. Krannin mielestä suuri osa Suomen maataloudesta on tehotuotantoa.

Kranni kannatti ainoana lihaveroa, jonka tuotto voitaisiin ohjata valkuaiskasvien tukemiseen.

Christoffer Ingo (rkp) näki ristiriitaa siinä, että vastustetaan lihaan, mutta samalla pitäisi suosia hiiltä sitovaa nurmea, jota vain karja voi hyödyntää.

Miia Nahkuri (sdp) ehdotti kestävän kehityksen veroa, jolla kulutusta voidaan ohjata ilmastomyönteiseen suuntaan.

Kyllä-laput nousivat ylös, kun kysyttiin maataloustuen jatkamisesta, ja samoin kannatettiin tuen kohdistamista ympäristöystävälliseen suuntaan.

Uusiutuvan energian lisäys sopii kaikille ja fossiilisesta energiasta pitää päästä eroon nopeasti, linjasi Hilkka Kemppi (kesk).

Kukaan ei liputtanut ydinvoimaa ulos. Tuomas Niemisen (vas) mielestä ydinvoimaa tarvitaan, mutta vain siirtymäajan.

Suomen energiaomavaraisuus koettiin tavoittelemisen arvoiseksi, mutta siihen ei hetkeen ylletä. Ingon mielestä venäläisestä energiasta pitää päästä eroon, mutta ruotsalainen vesivoimalla tuotettu sähkö käy.

Kaikki kertoivat tulleensa paikalle fossiilista polttoainetta käyttävällä autolla, mutta osan mielestä polttomoottorit pitäisi kieltää.

Perussuomalaisten Vesa Mäkinen ovat valmis suosimaan sähkö- ja kaasuautoja, mutta ei nykyautojen kustannuksella.

Juttua korjattu 14.3.2019 klo 10.20: Maijan nimi muutettu Hilkaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sixten Sunabacka: Hakkuukierron pidennys ei pure ilmastonmuutokseen – "Vaikka tukin järeys kasvaisi, sen määrä vähenisi"

PTT:n taloustutka: Tartutaan mahdollisuuksiin

Sitran ilmasto kestää lentämistä