Maatalous

Kaksi tarhakettua vietiin villieläinhoitolan aitauksesta Raippaluodossa – syylliseksi epäillään turkistarhaajaa

Villieläinhoitolan pitäjä nostaa esiin sen, että joku on voinut viedä eläimet ilkeyttään ilman sen suurempaa motiivia.
Nordic Wildlife Care
Kahden varkaiden matkaan lähteneen tarhaketun lisäksi samassa tarhassa asui yksi villikettu.

Kaksi tarhakettua on viety Mustasaaressa, Raippaluodossa sijaitsevan villieläinhoitolan aitauksesta. Ketut lähtivät pitkäkyntisten matkaan Nordic Wildlife Care -villieläinhoitolasta. Eläimet katosivat runsas viikko sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama villieläinhoitolan pitäjä Markku Harju kertoo, ettei kettuja ole vielä toistaiseksi saatu takaisin, eikä syyllistä tai syyllisiä ole tavoitettu. Parhaillaan selvitetään, onko kettuja mahdollista saada takaisin ja ovatko ne vielä hengissä. Toisaalta hämärän peitossa on myös se, kuka tai ketkä ketut on aitauksestaan vienyt.

Harju kertoo, että hän on tehnyt asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Runsas viikko sitten maanantaina Harju meni käymään kettujen tarhalla, mutta ikäväkseen hän löysi aitauksesta vain tarhakettujen kanssa oleilleen villiketun. Siltä varalta, että joku olisi vapauttanut ketut luontoon, Harju laittoi lähiympäristöön loukkuja, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

"Jos siellä olisi liikuttu, jäljet olisivat näkyneet, koska silloin oli satanut lunta", Harju lisää.

Eläinhoitolan pitäjä huomauttaa, että tarhakettu ei pakene nopeasti paikalta, vaan se jää vapaudessakin joksikin aikaa aitauksensa tai häkkinsä läheisyyteen.

"Parin viikon päästä se kyllä laajentaa reviiriään", hän sanoo.

Ketut on Harjun mukaan nimenomaan viety pois paikalta, eivätkä ne ole karanneet. Asian puolesta puhuu esimerkiksi se, että tarhan ovi oli kiinni.

"Eläin ei saa sitä itse auki", Harju sanoo.

Mahdollisesta syyllisestä Harjulla on oma ajatuksensa. Hän epäilee teosta turkistarhaajaa. Näin siksi, että turkistarhaajat suuttuivat Harjun toteamuksesta, jossa hän vertasi eläinhoitolan ja turkistarhan elinoloja. Harju nimittäin huomautti, että lain mukaan eläinhoitoloilta vaaditaan eläimille enemmän tilaa kuin turkistarhoilta.

"Se aiheutti mielettömän kommentoinnin siitä, että miten tämä voi olla mahdollista", hän sanoo.

Harju korostaa, että eläimet on voinut viedä myös joku muu kuin turkistarhaaja. Hän nostaa esiin sen, että joku on voinut viedä eläimet ilkeyttään ilman sen suurempaa motiivia. Toisaalta teon takana voi olla henkilö, joka haluaisi, ettei kettuja pidettäisi vangittuna lainkaan.

"Vaikka olosuhteet ovat täällä käytännössä 60 kertaa paremmat kuin tarhureilla, sekin mahdollisuus täytyy ottaa huomioon", Harju pohtii.

Eläinhoitolan pitäjä ei ole kovin luottavainen sen suhteen, että hän saisi ketut elävänä takaisin hoitolaansa.

"Siinä tapauksessa, että se (syyllinen) olisi vain joku tällainen eläinintoilija, ne saattaisivat olla hengissä. Kyllä siihen on hyvin pienet mahdollisuudet", hän arvioi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Animalia: Neljä puoluetta kieltäisi turkistarhauksen

Eläinsuojelijoiden vaalikoneeseen vastanneista yli 400 ehdokkaasta valtaosa kieltäisi turkistarhauksen sekä emakoiden ja kanojen häkit

Turkiseläinten rinnastaminen lemmikkijyrsijöihin saa markkinointiväeltä risuja ja ruusuja – "Osoittaa rohkeutta, että järjestö tarttuu aiheeseen siitä näkökulmasta, joka kuluttajia eniten hiertää"