Maatalous

Maatalouden vähämerkityksisten tukien enimmäismäärää korotetaan 20 000 euroon

Tähän asti de minimis -tukia on voinut saada kolmen kalenterivuoden aikana enintään 15 000 eurolla. Tänä vuonna de minimiksenä maksetaan muun muassa kriisitukia.
Jarkko Sirkiä
Kuivuuden kurittamaa rypsipeltoa Varsinais-Suomessa viime heinäkuussa.

Vähämerkityksisten tukien eli de minimis -tukien enimmäismäärä nousee maatalousalalla.

Jatkossa maatila voi saada de minimis -tukia kolmen kalenterivuoden aikana enintään 20 000 euroa. Tähän asti enimmäismäärä on ollut 15 000 euroa.

Korotuksen taustalla on EU:n komission helmikuun lopulla tekemä päätös.

Päätös mahdollistaisi enimmäismäärän korottamisen 25 000 euroon, jos jäsenmaa samalla perustaa sitä varten keskusrekisterin.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomi ei voi ensi vaiheessa ottaa käyttöön keskusrekisteriä, koska sen kehittäminen vaatii usean ministeriön yhteistä selvitys- ja kehitystyötä.

Korkeamman tilakohtaisen rajoitteen käytölle on myös eräitä muita ehtoja. Sen sijaan 20 000 euron rajan käyttöönotto ei muuta nykyisiä de minimis -ehtoja.

De minimis -tuet ovat vähämerkityksisiä tukia, joita EU-jäsenmaa voi maksaa ilman EU-komissiolta haettavaa ennakkohyväksyntää.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomi on ajanut vähämerkityksisen tuen enimmäismäärän nostoa jo pitkään.

Nyt päätettyä korotusta Suomi soveltaa ministeriön mukaan viime vuoden kuivuuden vuoksi myönnettävissä kriisitukitoimissa.

Kriisitukena myönnetään AB-alueelle väliaikaista kriisitukea rehunurmille, rehuohralle ja kevätvehnälle. Lisäksi kriisipakettiin kuuluu niin ikään de minimis -tukena myönnettävä valtiontakaus maksuvaikeuksissa oleville maatiloille.

Tilakohtaisen enimmäismäärän ohella EU-komissio korotti tuen jäsenmaakohtaista enimmäismäärää. Suomi saa jatkossa maksaa de minimis -tukia enintään 55,69 miljoonaa euroa kolmen verovuoden aikana. Aiemmin raja oli 46,33 miljoonaa euroa.

Jos keskusrekisteri perustettaisiin, rajoite olisi 66,83 miljoonaan euroa kolmen verovuoden aikana.

Lue lisää:

EU-komissio päätti: Kriisitilanteisiin tarkoitetun de minimis -­tuen katto nousee

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalousyrittäjien työuupumus ja taloudellinen tilanne huolestuttavia – "Ongelmat entistä vakavampia", sanoo asiantuntija

OP: Valtiontakauksen kysyntä ollut vähäistä – "Uudella velalla ei voida tilannetta paikata, jos ongelmat ovat syviä ja rakenteellisia"

Vain 361 tilaa hakenut maksuvaikeuksiin valtiontakausta – haku päättyy maanantaina