Maatalous

Selvitys: Luomu houkuttelee järjestäytynyttä rikollisuutta – EU:n luomutuotteista vain 40 prosenttia pystytään jäljittämään

Luomutuotteista saatava korkeampi hinta on houkuttanut järjestäytynyttä rikollisuutta, Euroopan tilintarkastustuomioistuin kertoo.
Kari Salonen
Euroopan komissio on kertonut ryhtyvänsä toimiin luomun jäljitettävyyden parantamiseksi.

Vain 40 prosenttia Euroopan unionin markkinoiden luomutuotteista voidaan jäljittää tuottajalle saakka. Näin käy ilmi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen selvityksestä.

Vaikka EU:n luomutuotteiden jäljitettävyys on parantunut viime vuosina, luomutuotannon valvonnassa on edelleen vakavia ongelmia. Jäljitettävyys on erityisen haastavaa EU:n ulkopuolisissa maissa. Esimerkiksi Kiina on yksi suurimmista luomutuotteiden tuojista unioniin.

”Kun kuluttajat ostavat luomutuotteita, he luottavat siihen, että luonnonmukaisia ​​sääntöjä on sovellettu toimitusketjun kaikissa vaiheissa riippumatta siitä, ovatko ne tuotettu EU:ssa vai tuotu unioniin", tilintarkastustuomioistuimen jäsen Nikolas Milionis kertoo Euractiv-julkaisulle.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin totesi, että luomuelintarvikkeiden kansainvälistä valvontaa ja viestintää maiden välillä tulee parantaa. Nyt luomutuotteiden alkuperä pystytään selvittämään kolmessa kuukaudessa, kun ennen siihen meni keskimäärin kuusi kuukautta.

EU toi luomu​​tuotteita Eurooppaan viime vuonna yli sadasta maasta. Niiden myynti on kasvanut EU:ssa 70 prosentilla vuosina 2010–2017. Luomumyynnin arvo oli vuonna 2017 34,3 miljardia euroa.

Luomuelintarvikkeiden myynti vaihtelee huomattavasti EU:n jäsenvaltioissa. Myynti on keskittynyt Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan.

Suurimmat luomumarkkinat olivat Saksassa, arvoltaan 9,6 miljardia euroa. Toiseksi suurimmat ovat Ranskan luomumarkkinat, 6,7 miljardia euroa. Vähiten luomua myytiin Kyproksella sekä Latviassa ja Slovakiassa.

EU:n keskivertokuluttaja käytti viime vuonna 41 euroa luomuruokaan. Tanskassa keskivertokulutus oli 227 euroa, Ruotsissa 197 euroa ja Luxemburgissa 188 euroa.

Myös luomutuottajien määrä EU:ssa kasvoi viime vuonna. Luomupeltojen määrä kasvoi kahdeksalla prosentilla edellisvuoteen verrattuna nousten 12 miljoonaan hehtaariin. Eniten luomupeltoja oli viime vuonna Espanjassa, yli kaksi miljoonaa hehtaaria. Italiassa luomuala oli 1,8 miljoonaa hehtaaria ja Ranskassa 1,5 miljoonaa hehtaaria.

EU-maat hyväksyivät toissavuonna uudet säännöt luonnonmukaisesta tuotannosta ja merkinnöistä. Uusi luomuasetus tulee voimaan vuonna 2021.

Otsikko päivitetty 20.3. 9.22.

Lue lisää

Täsmäviljelylle kuuluu vastaavat tuet kuin luomulle

Komissio julkaisi listan ekojärjestelmien ympäristötoimenpiteistä – taustalla tavoite nostaa luomutuotannon osuus 25 prosenttiin maatalousalasta ja leikata torjunta-ainemääriä

Missä viipyy Suomen luomubuumi? Ruotsissa ja Tanskassa ollaan jo ihan eri luvuissa – toisaalta hidas kasvu voi olla terveempää, arvioi Pro Luomun toiminnanjohtaja

Etelä-Pohjanmaa on luomumaito-Suomi, Suomen suurin maatila on luomutila Uudellamaalla – luomu on omanlaistaan eri puolilla maata