Maatalous

Tässäkö ratkaisu karjatilojen ammoniakkipäästöihin? Lehmien pisuaari kerää virtsan talteen

Puhdasta virtsaa voisi käyttää esimerkiksi lannoitteena, polttoaineena tai energianlähteenä, CowToilet-keksinnön kehitelleestä yrityksestä ehdotetaan.
Saara Lavi
Lehmien pisuaarilla halutaan vähentää maatalouden ammoniakkipäästöjä. Pääsääntöisesti tärkeimpinä vähennyskeinoina pidetään nykyään esimerkiksi lietelannan ja virtsan sijoituslevitystä sekä nopeaa multausta.

Hollantilaiset ovat keksineet poikkeuksellisen tavan karjatilojen ammoniakkipäästöjen vähentämiseksi: lehmien pisuaarin.

Jopa 90 prosenttia EU-alueella syntyvästä ammoniakista on peräisin maataloudesta. Ammoniakkia haihtuu eniten kotieläinten lannasta ja siitä suurin osa on peräisin nautasektorilta.

Hollannin ammoniakkipäästöt ovat huomattavat. Jos lehmä virtsaa noin kymmenen litraa päivässä, Hollannin lehmistä kertyy 15 päivittäin miljoonan litraa virtsaa.

"Haluamme ratkaista ongelman heti sen lähteillä", sanoo CowToilet-keksinnön kehitelleen yrityksen edustaja Henk Hanskamp.

Lehmällä on takapäässään hermo, jota painamalla eläin virtsaa. Reaktio on tahdosta riippumaton refleksi.

CowToilet-pisuaari laskeutuu painamaan hermoa samalla, kun lehmä ruokailee ja kerää kaiken virtsan talteen.

Videolta näkyy, miten pisuaari toimii.

Virtsa ei valu osaksi lietettä vaan se kerätään tankkeihin. Puhdasta virtsaa voisi käyttää esimerkiksi lannoitteena, polttoaineena tai energianlähteenä, yrityksestä ehdotetaan. Myös vetyä on helpompi kerätä talteen puhtaasta virtsasta kuin vedestä. Hanskamp on kehitellyt keksintöä vuodesta 2016

Keksintö voi kohentaa myös eläinten hyvinvointia parantamalla navetan ilmanlaatua.

Yhtiö toivoo, että viljelijä voisi sen avulla säästää kuljetuskustannuksissa ja mahdollisesti saada lisätuloja erilliskerätystä virtsasta.

Lue lisää

Karjatilan arkisissa askareissa piilee vaara, joka pahimmillaan tappaa – "Hälytyskellojen pitäisi soida, kun sen haistaa"

Video: Toivo Kaurala otti hydrauliikan avuksi mehun tekoon – tämä voimapuristin tiristää omenista viimeisenkin tipan

Lannoitteet halvempia kuin vuosi sitten

Ympäristöhallinto julkaisi laskurin, jolla sika- ja siipikarjatilat voivat arvioida ammoniakkipäästönsä