Maatalous

Yhä useampi haluaa upottaa sormet multaan – kiinnostus puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen

Harrastus on jo yksi Suomen suosituimmista. Tulevan kevään megatrendi on luonnonmukaisuus.
Sanne Katainen
Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden puutarhatuotteisiin keskimäärin 292 euroa. Tästä puolet on kasveja, multaa ja lannoitteita.

Kiinnostus puutarhaharrastamiseen kasvaa Kantar TNS:n puutarhatutkimuksen mukaan edelleen.

Suomalaisista yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhaa, ja noin puolelle se on tärkeä harrastus. Kiinnostus kasvaa erityisesti nuorten ja kaupunkilaisten parissa. Tärkein harrastajaryhmä on edelleen kuitenkin yli 35-vuotiaat naiset, jotka kuluttavat eniten euroja puutarhanhoitoon.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden puutarhatuotteisiin keskimäärin 292 euroa. Tästä puolet on kasveja, multaa ja lannoitteita.

Toinen puoli sisältää puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot. Kokonaisuudessaan puutarhakaupan arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa euroa. Parin viime vuoden aikana summa on laskenut, mutta ala odottaa kasvua tulevalle sesongilta.

Vielä vuonna 2013 puolet alle 25-vuotiaista ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta. Nyt vastaava luku on enää 15 prosenttia. Erityisesti nuoret ovat kiinnostuneita syötävien kasvien viljelystä niin kaupungeissa kuin maallakin.

Myös miesten kiinnostus puutarhan hoitoon on kasvussa.

Viime vuoden kuuma kesä kasvatti mullan ja kesäkukkien suosiota. Esimerkiksi puutarhan kasveihin käytettiin jopa kahdeksan miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Sen sijaan puutarhan kalusteisiin ja koneisiin kulutettiin yli 10 miljoonaa euroa vähemmän. Suosion säilyttivät erilaiset kasvatuslaatikot ja kasvihuoneet, joita hankittiin edellisten vuosien tapaan.

Kompostorit ja kastelulaitteet olivat lähes ainoita teknisiä tuotteita, joiden myynti kasvoi.

Vuoden 2019 kaudesta toivotaan puutarha-alalla kahden hyvin erilaisen kesän jälkeen normaalia suomalaista kesää.

Harrastamisinto on kasvussa ja kauppa odottaa, että myös hyvän talouskehityksen myötä pihoihin ja puutarhoihin panostetaan entistä enemmän.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen, puutarhaharrastamisen hyvät terveysvaikutukset, huoli hyönteiskadosta ja kiinnostus lähituotteisiin ovat kaikki tekijöitä, jotka innostavat puutarhatöihin ja vaikuttavat myös hankintoihin.

Tulevan kevään megatrendi on luonnonmukaisuus. Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi- sekä kasvuhuoneita ja tekniikkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö: Punalehtisyys lisää kasvien vastustuskykyä

Suomalaiset haluavat selvitä mahdollisimman helpolla: Terasseista tehdään suuria ja pihoista pieniä

Hengähdyspaikka: Venäjällä kasvatetaan ruokaa, Suomessa keskitytään kauniisiin puutarhaistutuksiin