Maatalous

Torjunta-ainevalmistaja Bayer avaa yli sata glyfosaatin turvallisuutta koskevaa tutkimusta

Ilmoitus on seurausta EU-tuomioistuimen ratkaisusta, joka velvoittaa Euroopan ruokaturvallisuusvirastoa julkistamaan tutkimukset, joihin glyfosaatin turvallisuusarviointi perustuu.
EU:n kansalaisilla, tutkijoilla tai Maailman terveysjärjestöllä ei ole aikaisemmin ollut pääsyä EFSA:n käyttämään tutkimustietoon.

Torjunta-ainevalmistaja Bayer ilmoitti eilen avaavansa yli sata omistamaansa glyfosaatin turvallisuutta koskevaa tutkimusta.

Ilmoitus tuli kuukausi sen jälkeen, kun neljä vihreää europarlamentaarikkoa voittivat Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA:n oikeudessa. Päätös velvoittaa EFSA:a julkistamaan tutkimukset, joihin glyfosaatin turvallisuusarviointi perustuu.

"Bayerin ilmoitus osoittaa, että EU-tuomioistuimen ratkaisulla on jo nyt valtava maailmanlaajuinen vaikutus. Ihmisten terveyteen ja ympäristöön vaikuttavat päätökset on tehtävä avoimesti, tutkittuun ja vertaisarvioituun tietoon perustuen. Salaisten menettelyiden aika on ohi", kommentoi asiaa europarlamentaarikko Heidi Hautala tiedotteessa. Hautala on yksi neljästä mepistä, jonka johdolla tietojen julkistamista vaadittiin.

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin totesi päätöksessään, että ympäristöpäästöjen julkistamista koskeva yleinen etu menee kaupallisten intressien suojelun edelle.

Ilmoituksensa mukaan Bayer, joka omistaa Monsanton, avaa pääsyn 107 kokonaan omistamaansa glyfosaatin turvallisuutta koskevaan tutkimusraporttiin, joita on käytetty EFSA:n glyfosaattia koskevassa lupamenettelyssä.

EFSA ei ole luokitellut glyfosaattia vaaralliseksi. Virasto käyttää arvioissaan glyfosaattivalmistajien kuten Bayerin ja Monsanton itse tuottamia tutkimuksia, joita se ei aikaisemmin suostunut yhtiöiden liikesalaisuuksiin vedoten julkaisemaan.

Suurin osa glyfosaattia koskevista tutkimuksista on edelleen saatavilla vain suoraan EFSA:lle tehtävien asiakirjajulkisuuspyyntöjen kautta.

EU:n kansalaisilla, tutkijoilla tai Maailman terveysjärjestöllä ei ole aikaisemmin ollut pääsyä EFSA:n käyttämään tutkimustietoon, eikä siten mahdollisuutta esimerkiksi vertaisarviointiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia

Reuters: Saksa aikoo kieltää glyfosaatin käytön

Bayer puolustaa glyfosaattia vimmaisesti – Yhdysvalloissa nostettu jo yli 18 000 oikeusjuttua