Maatalous

Karhisen ehdottama ruokapöytä kokoontuu tänään keskiviikkona

Selvitysmies Reijo Karhisen mukaan ruokaketjusta puuttuu yhteinen tahtotila ja näkemys. Siksi hän ehdotti koko ketjun kattavaa keskustelufoorumia, nimeltä Yhteinen Ruokapöytä, puhumaan maatalouden kannattavuudesta.
Kari Salonen
Selvityshenkilö Reijo Karhinen luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle helmikuussa.

Tänään keskiviikkona kokoontuu aamupäivällä kahdeksi tunniksi selvitysmies Reijo Karhisen esityksen mukainen yhteinen ruokapöytä Säätytalolla Helsingissä.

MT:n saamien tietojen mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on kutsunut tilaisuuteen elintarvikealaa, tuottajia sekä kauppaa edustavien liittojen hallitusten puheenjohtajat.

Lisäksi on kutsuttu yksittäisiä asiantuntijoita, viljelijöitä ja kauppias.

Keskustelua alustamassa ovat Karhinen sekä professori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta. Niemen osaamisalaa ovat maatalouspolitiikka sekä ruokamarkkinoiden toimivuus ja elintarvikkeiden hinnanmuodostus.

Leppä on pyytänyt kutsunsaaneita valmistelemaan muutaman minuutin mittaisen puheenvuoron, joka tuo edustajan oman toimialan näkökulmasta esiin konkreettisia ehdotuksia maatalouden kannattavuuden parantamiseen.

Päämääränä on edelleen parantaa maatalouden yrittäjätuloa vuositasolla 500 miljoonaa euroa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Leppä antoivat saman tavoitteen kesäkuussa 2018 Karhiselle, kun häntä pyydettiin selvittämään ratkaisukeinot maatalouden kannattavuusongelmiin.

Karhinen julkaisi selvityksensä tulokset helmikuussa.

Hänen mukaansa yksi keskeisimmistä löydöksistä alkutuotannon kannattavuusongelmiin oli ruokaketjusta uupuva yhteinen tahtotila ja näkemys.

Siksi Karhinen ehdotti koko ruokaketjun kattavaa keskustelufoorumia, nimeltä Yhteinen Ruokapöytä, jonka tavoitteena on löytää yhteinen näkemys, miten kotimainen ruuantuotanto pidetään kannattavana nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää

"Turkisala ei ole tässä mukana" – turkiskasvattajain liiton Marja Tiuran mukaan EU:n häkkikielto ei koskisi turkiseläimiä

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Juha Sipilä korvaamassa Hannu Hoskosen ympäristövaliokunnan johdossa

Facebookissa liikkeellä MT:n jutuksi naamioitu valeuutinen raivioratkaisusta – MT:n päätoimittaja tuomitsee teon jyrkästi