Maatalous

Uusmaalaiset tuottajat: Lopettakaa rukiin hinnalla pelleily!

MTK-Uusimaan tuottajat esittivät yksinkertaisen ratkaisun kotimaisesta rukiista leivotun leivän saatavuuteen: Maksakaa rukiista tarpeeksi, niin kyllä sitä saa!
Kimmo Haimi
Jaakko Kuismanen toi kokoukselle terveisiä niin viljan hinnasta, puiden katkonnasta kuin nuorten osallistumisesta. "Valtava työmäärä ja kurja talous ei innosta nuoria maatalouteen."

"Pankinjohtaja sanoi, että täytyy viljellä tuottavampaa viljaa kuin ruista. Pistäkää sille sellainen hinta, että sitä kannattaa viljellä Suomessa. Täytyy olla aika isänmaallinen ihminen, että rupeaa ruista viljelemään", kurmoitti Jaakko Kuismanen Vihdistä MTK-Uusimaan kokousisäntää Lantmännen Agroa ja sen viljakaupan vetäjää Ilkka Pekkalaa.

Vantaalla keskiviikkoiltana pidetyssä MTK-Uusimaan kevätkokouksessa viljan hinta kirvoitti vilkkaimman keskustelun.

Kuismasen mielestä kolmen sentin hintalisä ruisleivässä ei merkitsisi kuluttajalle mitään, mutta tuottajalle se olisi tärkeä.

"Mutta työhän ostatte rukiin Latviasta tai Liettuasta, jos saatte pikkasen halvemmalla. Ja tapatte suomalaisen viljelijän."

Kuismasta ketutti myös, että valkuaislisät otettiin vehnästä pois.

Pekkala vastasi, että myllyjen noteeraus rukiista on 170 euroa tonnilta, kun se Virossa oli keskiviikkona 126 euroa. "Tällä kaudella viljan hinnat ovat Suomessa olleet huipputasoa."

Rehuvehnän pientä hintaeroa myllyvehnään selittää Pekkalan mukaan se, että viime satokaudella ei tullut rehuvehnää juuri ollenkaan. "Enkä tiedä yhtään suomalaista toimijaa, joka olisi valkuaislisät tällä kaudella ottanut pois."

Kuismanen kummasteli: "Et sie lue lehtii ollenkaan?"

Teppo Raininko Helsingin yhdistyksestä ihmetteli, että vaikka rukiin kulutus on yli kaksinkertainen satoon verrattuna, niin hinta laahaa rehuviljan alapuolella.

"Rukiin eteen on kampanjoitu, ja on ollut huoli, ettei tuoteta tarpeeksi, vaikka yksinkertainen liike olisi, että maksetaan tarpeeksi. Ei siihen mitään hokkuspokkustemppuja tarvita", Raininko viisasi.

"Selitellään, ettei voida maksaa, kun ulkomailta saa halvempaa. Mitä helvettiä! Eihän sieltä kotimaista ruista saa."

Pekkala muistutti, että rukiista saa nykyisillä hybridilajikkeilla entistä parempia satoja ja siten enemmän euroja hehtaarilta kuin ennen.

Kotimaisuusmerkintä ruisleipäpussissa ei saa johtaa harhaan, huomautti Outi Kyöstilä Orimattilasta.

"Ruispalojen myynti tipahti huomattavasti, kun Vaasan sai ryöpytyksen virolaisesta rukiista. Lantmännen on samaa konsernia Vaasanin kanssa – on ikävä, että potku tarvitsee tuoda ulkopuolelta."

"Se oli aikamoinen somemyrsky. Meillä vaihtui ruispalat heti Fazerin ruispuikuloihin, ja niissä on pysytty", Kyöstilä ilmoitti.

MTK-Uusimaan puheenjohtaja Elmeri Nieminen Myrskylästä huomautti, että pakkausmerkintöjen kanssa pelaamisen pitää loppua. "Jos kotimaisuudella ratsastetaan, niin siinä on pysyttävä. Kun kaupassa kerran tarkistaa joutsenlippumerkin pussin kyljestä, niin ei sitä sen jälkeen joka kerta tule katsottua."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kriisituen jako ei sytyttänyt kapinaa Mäntsälässä – pienen piikittelyn kohteeksi joutunut Viljanen vakuutti jaon tasapuolisuutta

Markkinakatsaus: Viljelijä kritisoi voimakkaasti rukiin hintaa – ei kannusta kylvöihin

Raisio sitoo rukiin hinnan vehnään