Maatalous

Joka viides kuluttaja heittää leipää roskiin viikoittain, mutta hävikki on kääntynyt laskuun

Vaasanin selvityksen mukaan leipä on yksi yleisimmin roskiin päätyviä ruokia.
Jarkko Sirkiä
Leipähävikin pienentämisessä onnistumisen avaimina mainittiin pakastimen hyödyntäminen, parempi ostosten suunnittelu ja jämäpäivä.

Vaasanin tuoreen tutkimuksen mukaan kotitalouksissa syntyvä leipähävikki on vähentynyt viimeisen vuoden aikana.

Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa yhä merkittäviä määriä, mutta kuluttajat ovat aiempaa halukkaampia torjumaan hävikkiä, ja sen hallinta myös koetaan entistä helpommaksi.

Lähes puolet kuluttajista heittää yhä ruokaa roskiin vähintään viikoittain. Alkuvuonna saatu luku on täsmälleen sama kuin vuoden 2017 lopussa.

Eniten ruokaa heitetään roskiin lapsiperhetalouksissa ja vähiten iäkkäämpien vastaajien kodeissa.

Leipä on yksi yleisimpiä roskiin päätyviä ruokia. Leivän roskiin heittäminen on kuitenkin vähentynyt.

Vaasanin tuoreessa hävikkikyselyssä joka viides vastaaja ilmoitti heittävänsä leipää roskiin vähintään viikoittain, kun reilu vuosi takaperin samaa sanoi hieman yli joka neljäs vastaaja.

"Muutos on merkittävä, sillä leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä ruokia. Olemme viime vuosina nostaneet ruokahävikkiä ja sen vaikutuksia esille hyvin vahvasti, ja nyt näemme, että keskustelun lisääntyminen on todella herättänyt suomalaisia tekoihin", iloitsee Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt.

Keinoja ruokahävikin torjuntaan on hävikkitutkimuksen mukaan löytynyt selvästi aiempaa enemmän.

Vuoden 2017 lopussa vielä 37 prosenttia ilmoitti hävikin hallitsemisen olevan vaikeaa, tänä vuonna samaa mieltä oli enää reilusti alle kolmannes vastaajista.

Leipähävikin pienentämisessä onnistumisen avaimina mainittiin pakastimen hyödyntäminen, parempi ostosten suunnittelu ja jämäpäivä.

Myös motivaatio hävikin torjumiseksi on kasvanut kuluneen vuoden aikana. Reilu vuosi sitten 76 prosenttia kertoi haluavansa vähentää taloutensa ruokahävikkiä, ja tänä vuonna samaa sanoi jo 84 prosenttia vastaajista.

"Tietoisuuden lisääminen ruokahävikin ympäristövaikutuksista on avaintekijä hävikin taltuttamiseksi. Keinot ovat kuitenkin lopulta yksinkertaisia. Syömäkelpoisen ruuan haaskaaminen on yksi suurista ilmastonmuutoksen vauhdittajista. Kun ruokaa heitetään roskiin, on sen tuottamisen aiheuttama ilmastokuorma syntynyt turhaan", Dunderfelt päättää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin

Maistuuko nuorisolle tomaattismoothie? Hävikkikasvikset saivat uuden elämän kesäjuomana

Vain noin puolet suomalaisista tietää varmuudella parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eron