Maatalous

Luken tutkimus osoittaa: MT on viljelijöiden silmissä ilmastotiedon ykköslähde

Helsingin Sanomiin ja ympäristöjärjestöihin luotetaan yhtä vähän kuin viljelijöiden omiin someryhmiin.
Jukka Pasonen

Suomalaisviljelijät luottavat Maaseudun Tulevaisuuteen ilmastotiedon lähteenä. Sen sijaan Helsingin Sanomiin viljelijät eivät luota.

Vielä vähemmän viljelijät luottavat luonnonsuojelujärjestöjen tuottamaan tietoon.

Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskus Luken tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin viljelijöiden näkemyksiä ilmastonmuutokseen liittyen.

Tutkimuksen tekijä, tutkija Jaana Sorvali sanoo, että viljelijöiden näkemykset Suomen kahden suurimman päivälehden välillä eroavat ”kuin yö ja päivä”.

”MT:n ilmastouutisointiin luottaa viljelijöistä 67 prosenttia. Helsingin Sanomien uutisointiin luottaa vain 18 prosenttia.”

Viljelijöiden arvio MT:n ilmastouutisoinnista antaa aihetta tyytyväisyyteen, mutta se korostaa myös vastuuta, toteaa tuloksesta päätoimittaja Jouni Kemppainen.

”Sekä meillä että muulla medialla on ilmastonmuutoksen seurannassa iso vastuu. Ongelma on valtava, mutta samalla on etsittävä ratkaisuja ja oltava tarkka vaikutusten oikeassa arvioinnissa. Niitä ei voi vähätellä eikä liioitella.”

Kemppainen muistuttaa ilmastonmuutoksen olevan globaalisti koko ihmiskunnan kannalta keskeinen ongelma.

”Erityisesti se tulee vaikeuttamaan maataloutta niillä alueilla, joilla elinolot jo tällä hetkellä ovat vaikeimmat.”

Tutkimus osoittaa Kemppaisen mukaan sen, miten hyvin viljelijät ovat selvillä ilmastonmuutoksen elinkeinolleen aiheuttamasta epävarmuudesta.

”Olen samaa mieltä siitä, että oman maataloutemme merkitys tulee korostumaan samaan aikaan kuin riskit meilläkin lisääntyvät.”

Lue lisää:

Viljelijät ovat yksimielisiä: Ilmastonmuutos on kiistaton ilmiö

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Video: Eturivin poliitikot MT:n ja MTK:n aluevaalipaneelissa

Glasgow päättyi mahalaskuun

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmassa vaaditaan fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa alasajoa – Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja: "Olisi iso askel eteenpäin"