Maatalous

Animalia ja SEY mielissään vaalituloksesta, haluavat eläinsuojelupoliisin koko maahan

Järjestöt vaativat eläinsuojelulakiin kieltoa turkistarhaukselle, kanahäkeille ja emakkojen häkeille.
Kimmo Haimi
Animalia ja SEY haluavat, että eläinsuojelulakiesitys avataan ja turkistarhaus kielletään.

Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ovat tyytyväisiä eduskuntavaalien tulokseen.

"Eläinmyönteisimmät puolueet saivat runsaasti lisäpaikkoja. Järjestöillä on suuret odotukset hallitusneuvotteluihin", ne toteavat tiedotteessaan.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus avataan nyt uudelleen, ja se on vietävä loppuun kunnianhimoisin tavoittein, Animalia ja SEY kommentoivat.

"Edellisen hallituksen esitys uudeksi eläinlaiksi oli riittämätön, ja nyt uudella hallituksella on mahdollisuus ottaa mukaan siihen ne asiantuntijoiden suosittelemat hyvinvointiparannukset, jotka edellinen hallitus jätti huomiotta. Eläimet saavat uuden mahdollisuuden”, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Helsingissä aloitti viime vuonna toimintansa eläinsuojelurikoksiin erikoistunut poliisin tutkintaryhmä.

"Samanlaista toimintaa tarvitaan koko Suomeen. Eläinsuojelutapausten keskittäminen niihin erikoistuneille poliiseille parantaa eläinten suojelua, auttaa saamaan eläimiä kaltoinkohtelevat edesvastuuseen ja parhaimmillaan myös säästää viranomaisten resursseja tehostuneen toiminnan myötä. Tavoitteena on esimerkiksi kroonisten eläinsuojelutapausten ennaltaehkäisy”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Lisäksi järjestöjen tavoitteena on saada hallitusohjelmaan kirjaukset turkistarhaus- ja tuotantoeläinten häkkikasvatuskiellosta.

“Häkeissä eläinten lajityypilliset käyttäytymistarpeet eivät pääse toteutumaan. Häkkejä käytetään Suomessa edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunantuotannossa ja sikaemakoilla. Häkit estävät merkittävästi eläimen luontaista käyttäytymistä ja rajoittavat eläimen liikkumista. Osalla eläimistä jopa paikallaan kääntyminen on mahdotonta. Tätä ei voi enää hyväksyä”, sanoo Pulli.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Animalian Erja Laakkonen ei tapa edes itikoita – "Kannanhoidollista metsästystä on vaikea ymmärtää"

Animalian uusi puheenjohtaja haluaisi eroon häkkikasvatuksesta "Eläinsuojelulakia pitäisi uudistaa nykyistä kunnianhimoisemmin"

Animalia vaatii kieltämään kalojen tainnuttamisen hiilidioksidilla