Maatalous

Mari Pantsar: "Ilmastonmuutos juoksee jo meitä nopeammin, mutta peliä ei ole vielä menetetty"

Sitran hiilineutraali kiertotalous -vastuualueen johtaja Mari Pantsar lisäisi päästöjen verotusta ja kierrättäisi tulot takaisin talouteen.
Jarkko Sirkiä
Mari Pantsar uskoo, että päästöistä kerätyt lisäverot voitaisiin kierrättää takaisin talouteen esimerkiksi työn ja yrittämisen verotusta alentamalla.

"Usein yksittäisen pisteveron nostaminen on huono idea. Kannattaa tarkastella kerralla koko veropakettia", linjaa Sitran johtaja Mari Pantsar MT:n vierakolumnissaan.

"Jos ja kun halutaan rakentaa oikeudenmukaista, kilpailukykyistä ja hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa, käyttöön on otettava tehokkaimmat keinot – myös verotus", Pantsar kirjoittaa.

Taloudellinen ohjaaminen on sujunut liian hitaasti, joten siihen ei voida turvautua.

"Perinteinen syy hitauteen on se, että ilmastotoimien pelätään heikentävän teollisuuden kilpailukykyä tai lisäävän yhteiskunnan eriarvoistumista."

Pantsar uskoo, että huoli on väistettävissä tekemällä verouudistus taitavasti.

"Verouudistus kannattaa tehdä siten, että verotuksen painopistettä siirretään kohti päästöjen ja luonnonvarojen verotusta budjettineutraalisti. Valtion tulojen ja menojen tasapaino ei siis muutu, edessä ei ole lisäleikkauksia tai -velanottoa. Verouudistuksessa päästöjä verotetaan nykyistä enemmän. Lisätuotot kierrätetään takaisin talouteen esimerkiksi alentamalla työn ja yrittämisen verotusta", Pantsar visioi.

Lisäksi voidaan kannustaa puhtaisiin investointeihin tutkimus- ja innovaatiorahoituksella.

"Resepti on yksinkertainen: verotetaan enemmän päästöjä ja ympäristöhaittoja, sillä haluamme niitä vähemmän. Samalla kevennetään työn ja yrittämisen verotusta, sillä haluamme niitä enemmän."

Lue koko kolumni: Verouudistuksella kohti hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

IS: Sitra on valitsemassa johtoonsa Jyrki Kataisen

Sitran kyselytutkimus: ilmastonmuutos herättää suomalaisissa yleisimmin kiinnostuksen tunteen – myönteiset tunteet lisäävät ihmisten aktiivisuutta ongelman edessä

Mari Pantsar: "Vaarallisinta öyhötystä on ilmastokriisin vähättely – todellista hörhöilyä on, kun aikuiset ihmiset yrittävät pakoilla vastuutaan"