Maatalous

Pakkasherkkä syysohra näyttää kestäneen talven - katso video täältä

Oripääläinen Jussi Isotalo kokeilee syysohraa ensimmäistä kertaa. Viime viikon yöpakkaset puraisivat ja vaalensivat ohran oraita.
Pasi Leino
Syysohra on lähdössä kasvuun, kunhan yöpakkaset hellittävät, Teemu ja Jussi Isotalo Oripäästä toteavat.

Veljekset Teemu ja Jussi Isotalo kävelevät vihreän harmaalla pellolla Oripään Vuotavan kylässä. Syysohra näyttää talvehtineen vähintään tyydyttävästi. Maanantaina levitettiin lannoitteet.

Isotalot kokeilevat syysohraa ensimmäistä kertaa. Vielä edellisviikonloppuna ohrapelto oli viereistä syysvehnää vihreämpää, mutta kaksi kovaa pakkasyötä vaalensivat ohrapellon.

Syysvehnä selvisi yöpakkasista ongelmitta ja oras on tuuheaa.

Jussi Isotalo jännittää nyt, miten iso sato syysohrasta saadaan. "Pellolla tulee varmasti käytyä katsomassa tavallista useammin."

Idea syysohrakokeiluun tuli naapurin viljelijältä, jolla on ollut muuta vuosi syysohraa viljelyssä. "Vaihtelevalla menestyksellä."

Isotalot odottavat aikaista kylvövuotta. Tositoimiin päästään heti pääsiäisen jälkeen, noin viikon tavallista aikaisemmin.

"Olen kerran kylvänyt vehnää 15. huhtikuuta ja päälle satoi lunta. Vehnä orastui kosteuden ansiosta tasaisesti ja sato oli hyvä", Jussi Isotalo muistelee.

"Sääennusteet povaavat lämmintä ja kuivaa viikkoa. Kiire tulee ja taidetaan olla taas kerran myöhässä", Isotalot pohtivat.

Salaojista ei juuri tule enää vettä, mikä kertoo isännille, että pellot alkavat olla kylvökunnossa. Routaa oli talvella vain vähän ja sekin suli viikkoja sitten.

Jussi Isotalo potkaisee viereisen pellon harmaata kynnöstä: "Ei hengen hätää, mutta on pellolle lähdetty monta kertaa märemmissä oloissa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nurmet kasvavat tasaisen varmasti – lampaiden laidunkausi aloitettiin Liedossa

Syysöljykasvit ottivat pahasti nokkiinsa hallasta – niiden palautuminen on täysi kysymysmerkki

Rukiilla ja syysvehnällä on jonkin verran lumihometuhoja, mutta muuten Etelä-Suomen talvehtiminen sujui hyvin