Maatalous

Savonian opiskelijoiden vinkki: Rypsirouheen sivutuotteena syntyvä öljy on ekologinen polttoaine vaikka kuivuriin

Öljynpuristin on investointi, joka maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa, kirjoittaa joukko Savonia AMK:n opiskelijoita MT:n yliössä.
Johannes Tervo
Rypsin jalostaminen polttoaineeksi on helppoa verrattuna fossiilisten öljyjen jalostamiseen, kirjoittavat AMK-opiskelijat.

Rypsi sopii erinomaisesti monipuolistamaan viljelykiertoa, ja rypsirouhe hyvin eläinten valkuaisruokintaan. Rouheen lisäksi olisi ekologista hyödyntää omalla tilalla myös ylijäämätuote, puristettu rypsiöljy, kirjoittavat Savonia Ammattikorkeakoulun opiskelijat Jasmine Blomberg, Miikka Kinnunen, Juho Kotovuori ja Leena Pöksyläinen MT:n yliössä.

"Rypsin jalostaminen polttoaineeksi on helppoa verrattuna fossiilisten öljyjen jalostamiseen. Öljyn puristaminen kuivatuista rypsinsiemenistä onnistuu yksinkertaisilla ruuvipuristimilla", opiskelijat vinkkaavat.

Kylmäpuristamalla siemenistä saadaan puristettua öljyä yleensä 25–30 prosenttia, mutta kuumennettavilla öljypuristimilla määrä voi olla yli 30 prosenttia.

Kuumennettavilla öljypuristimilla rypsinsiemenistä irtoaa fosforia öljyn sekaan, mikä ei ole hyväksi etenkään polttomoottorikäyttöön. Fosfori karstoittaa venttiilejä ja suuttimia.

Tähän opiskelijoilla on tarjolla ratkaisu. "Rypsiöljyn annetaan seistä astiassa muutamia viikkoja, jolloin sakka painuu pohjaan ja öljy voidaan ottaa pinnasta suoraan käyttöön."

"Puhdas rypsiöljy vastaa ominaisuuksiltaan lähes dieseliä, ja sitä voidaan sekoittaa dieselin sekaan. Rypsiöljyn viskositeetti on kuitenkin 15 kertaa suurempi kuin dieselin, ja sen leimahduspiste (320 ºC) on myös korkeampi kuin dieselin (70 ºC). Puhtaaseen palamiseen vaaditaan siis korkeampi lämpötila kuin dieselillä."

"Dieselin energian saavuttamiseksi tarvitaan noin 3,3 prosenttia enemmän rypsiöljyä. Rypsiöljy ja diesel sekoittuvat toisiinsa, eikä polttoaine­säiliöitä tarvitse tyhjentää", yliössä neuvotaan.

Öljylämmityksessä rypsiöljyä voidaan yliön mukaan käyttää sellaisenaan, jos käytössä on moniöljypoltin. "Rypsiöljy toimii erinomaisesti esimerkiksi kuivurin polttoaineena."

Traktorin polttoaineena käyttö on hankalampaa kuin dieselin, koska traktoreiden polttoainejärjestelmät ovat kehitetty dieselin ominaisuuksien mukaisesti. Traktorikäytössä rypsiöljy toimii rivipumpullisessa koneessa.

Rypsiöljyn etuihin lukeutuu varsinkin ympäristöystävällisyys. Siemenenä rypsi säilyy pitkään, vaikka puristettu öljy ei säily tiiviissä astiassakaan kuin noin pari vuotta.

"Vaikka rypsiöljy ei riittäisi kaikkiin tilan töihin, sitä voidaan puida varastoon ja käyttää esimerkiksi joka toinen vuosi", yliössä ehdotetaan.

Rypsiöljypuristin sopisi tilojen yhteislaitteeksi, koska se on helppo siirtää, eikä sen käyttö ajoitu vain sesonkiaikaan. "Laadukkaan, pienituottoisen puristimen saa jo noin 4 000 eurolla", agrologiopiskelijat neuvovat.

Lue yliö kokonaan: Rypsiöljyn käyttö polttoaineena maatilalla kannattaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukija kysyy: Voiko rypsiöljyyn päätyä gluteenia, jos samalla pellolla on viljelty viljaa?

Alavuden Öljynpuristamo nostaa rypsin jalostusastetta uusilla tuotteilla: "Tavoite on, että myös viljelyn kannattavuus paranisi"

Viime viikon yöpakkaset saattoivat pysäyttää lehtivihreän hajoamisen öljykasveilla – Avena lieventää laatuhinnoittelua