Maatalous

Ilmoitus teki kiteeläisen pientilan luomusuunnitelmista haaveita: "Muutos tarkoitti myös taloudellisia tappioita"

Tila olisi voinut ilmoittautua luomutuotannon valvontajärjestelmään, mutta luomukorvausta heille ei olisi myönnetty.
Lari Lievonen
Kati Hyttinen ja Pentti Karttunen jatkavat maidon- ja lihantuotantoa sekä viljanviljelyä, kuten ennenkin. Luomun sijaan he yrittävät löytää jotain muita tapoja kehittää tuotantoa ja tilaa. Rellu-koira hoitaa oman tonttinsa.

Maataloustuottajia kannustetaan kehittämään tiloja. Kiteen Papinniemessä Pentti Karttunen ja Kati Hyttinen ovat tehneet työtä käskettyä. Tavanomaisen kasvintuotannon siirtäminen luomutuotantoon piti olla pientilalla seuraava kehitysaskel.

”Meillä on jo pitkään ollut monet tuotantotavoista luonnonmukaisia, vaikka emme ole virallisesti luomussa. Halusimme kuitenkin siirtää kasvintuotannon ihan virallisestikin luomuun ja aloimme tehdä töitä asian eteen”, kertoo Karttunen.

Lihan- ja maidontuotantoa ei ollut edes tarkoitus siirtää luomuun, vaikka edellytykset lihakarjan osalta olisi jo nyt olemassa, kertoo Hyttinen. Esimerkiksi säilörehu säilötään jo nyt biologisilla rehunsäilöntäaineilla.

Edellistalvena pariskunta osallistui luomukoulutukseen. Syksyllä tilattiin luomuun sopivia heinän- sekä viljansiemeniä ja kaikki oli valmiina siirtymää ja tulevaa kevättä varten.

Karttunen sanoo, että heitä kyllä varoitettiin, että tilanne uusien luomusitoumusten suhteen saattaa muuttua. Marraskuussa tuli sitten tieto, että uusia luomusitoumuksia ei enää tehdä.

”Suunnitelmat menivät kertaheitolla uusiksi ja tilanne vaati nopeaa reagointia. Muutos tarkoitti myös taloudellisia tappioita. Emme tehneet tavanomaista tuotantoa ajatellen esimerkiksi ennakko-ostoja, vaan jouduimme tekemään ostot kovemmalla hinnalla.”

Tila olisi toki voinut ilmoittautua luomutuotannon valvontajärjestelmään, mutta luomukorvausta heille ei olisi myönnetty.

”Ei siinä olisi ollut mitään järkeä. Iso osa luomutuotannon tuotantopanoksista on kalliimpia kuin tavanomaisessa, vaikka toki tuotteiden hintakin on parempi. Työmäärä myös lisääntyy merkittävästi.”

Maatalous on pitkäjänteinen tuotannonala, johon lyhytjänteinen ja tempoileva tukipolitiikka sopii huonosti. 10 vuotta on lyhyt aika maalla, pohtii Karttunen.

”Moni naapuritila on jättänyt leikin kesken raastavan epävarmuuden takia ja lopettanut.”

Hyttinen ja Karttunen aikovat kuitenkin jatkaa ja löytää jotain muita tapoja kehittää omaa tuotantoa. Esimerkiksi tilan keskisadot ovat jo nyt reilusti yli koko maan keskisadon.

2021 alkava uusi rahoituskausi ja uudet ehdot ovat vielä arvoitus. Millä tahansa ehdoilla luomutuotantoon ei uudella kaudella siirrytä, pariskunta toteaa.

Lue lisää

Luomukasvitiloille tulossa turha rajaus

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin

Luomu on ratkaisu kestävyyskriisiin

Suomessa on edelleen noin 5 000 luomutilaa, keskikoko kasvanut 66 hehtaariin