Maatalous

Varsinaissuomalainen viljelijä kritisoi kauppojen päivittäistarjouksia: "Eikö tässäkin ole kyse harmaasta taloudesta"

Hallitusohjelmaan tarvitaan varsinaissuomalaisten tuottajien mielestä selvät toimenpiteet maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.
Aino Launto-Tiuttu
MTK Varsinais-Suomen kokousväki odotti tulevan hallituksen sekä kansanedustajien pitävän oman maatalouden puolta.

Maatalouden tilanne on kerta kaikkiaan sellainen, että ainoa mahdollinen suunta voi olla kannattavuutta parantavat toimenpiteet. Asian toivotaan näkyvän tulevassa hallitusohjelmassa, toteaa puheenjohtaja Ari Kirjonen MTK Varsinais-Suomesta.

Kirjosen näkemys kirjattiin keskiviikkona illalla koolla olleen tuottajaliiton kannanottoon. Kokous onnitteli samalla uusia kansanedustajia ja toivoi heidän muistavan maaseudun ja maaseutuelinkeinot päätöksissä.

Vaalien yli siirretty liiton vuosikokous osui hankalaan hetkeen, kun kylvökiireet ovat alkamassa. Paikalle Raision Hintsaan ehti tavallista vähemmän väkeä, 55 varsinaista edustajaa ja kaikkiaan mukana oli 88 henkilöä.

Tulevalla hallituksella on paljon puolustettavana, kun Suomen puheenjohtajakaudella pitäisi saada maaliin päätökset EU:n seuraavan kauden budjetista ja maatalousohjelman tarkoista periaatteista, Kirjonen totesi.

Kirjonen puuttui ruuan hinnoitteluun. Ravintoloiden poikkeuksellisen halvoista hinnoista tulisi kertoa viranomaisille, jotta alalla esiintyvää harmaata taloutta saataisiin kitkettyä.

Miten tulee suhtautua kauppojen päivittäistarjouksiin? "Tarjoushinnoilla ei kateta tuottajahintojen, jalostuksen, kuljetusten ja myynnin kustannuksia. Eikö tässäkin ole kyse harmaasta taloudesta", hän kysyi.

"Ruokaa myydään alle tuotantokustannusten ja jostain kustannukset katetaan. Kun katsoo maataloustulon kehitystä, maksumies löytyy, suomalainen viljelijä."

Toivottavasti uusi ruoka-asiamies saa riittävät valtuudet ja resurssit saattaa ala uudelleen tasapainon, Kirjonen totesi.

Sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen oli huolissaan sianlihantuotannon alamäestä ja erityisesti siitä, että nuoret lyövät hanskoja tiskiin. "Tuotanto alittaa jo reilusti kotimaan kulutuksen, ollaan Ruotsin tiellä."

Antikainen harmitteli eläinten hyvinvointilain kohtalosta, kun laki ei mennyt läpi. "Nyt keskustellaan hyvinvointikorvauksesta ja hankalaa on, koska käsitteet ja toimintatavat ovat niin erilaisia. Saparollisen sian tuki ja tukioikeus on saatu läpi, mutta rahat puuttuvat."

Alustuksia oli peräti kolme. HK Scanin uusi toimitusjohtaja Tero Hemmilä kävi esittäytymässä ja kertomassa, että yhtiö keskittyy olennaiseen ja talous laitetaan kuntoon seuraavan kolmen vuoden aikana.

Vesiensuojelun tehostamisohjelman päällikkö Tarja Haaranen ympäristöministeriöstä kävi läpi saaristomerelle suunnatun kipsihankkeen tilannetta. Aiemmat kokemukset ovat myönteisiä niin vesiensuojelun kuin viljelijöiden kommenttienkin perusteella.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen nosti esille vaatimuksen tuottajahintojen nostamisesta, jotta maatalouden talousahdinkoa voidaan helpottaa.

Vesa Saikku Loimaalta halusi tietää, mitä tietoja viljelijöistä kerätään ja miten julkisia ne ovat. "Tähän on syytä kiinnittää huomiota."

Saikulle vastattiin, että julkisella rahalla rahoitettu toiminta on periaatteessa julkista. Viljasen mielestä pitää pohtia, mihin kaikkeen tietoa voidaan käyttää, onko data julkista ja kuka sen maksaa.

Myös tasausvarauksen korotuksesta ja sen kohtalosta virisi lyhyt keskustelu.

Aktiivisimpina yhdistyksinä palkittiin Vehmaa isoista ja Lokalahti pienistä yhdistyksistä.

Otsikkoa muutettu 25.4. kello 15.50.

Lue lisää

MTK kritisoi Euroopan komissiota hitaasta päätöksenteosta

Kunnioitetaanko omaisuuden suojaa Suomessa? Viljelijät: "Jotkut kunnat ovat menneet aivan liian pitkälle pakkolunastuksissaan"

Varsinais-Suomen tuottajat peräsivät tasapuolisuutta tukiin

MTK Varsinais-Suomi kritisoi ympäristörahojen loppumista