Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Hovioikeus: Eläinsuojelurikkomuksista syytetty teurastamon osaomistaja on syytön

Vaasan hovioikeus katsoi, etteivät virheet johtuneet osaomistajan velvollisuuksien laiminlyönnistä.
Ville-Petteri Määttä
Syyttäjän mukaan teurastamon kuljettimeen ripustettiin loukkaantuneita lintuja ja vesiallastainnutin jätti tainnuttamatta osan linnuista.

Keltasiipi Oy:n osaomistajaa koskeneet syytteet eläinsuojelurikkomuksista ovat kaatuneet hovioikeudessa.

Keltasiipi on Köyliössä sijaitseva pienteurastamo.

Osaomistajaa syytettiin valvontavelvollisuutensa laiminlyönnistä. Syyttäjän mukaan teurastamon kuljettimeen ripustettiin loukkaantuneita lintuja ja vesiallastainnutin jätti tainnuttamatta osan linnuista.

Valvontaeläinlääkäri antoi vuosina 2015–2017 teurastamolle yhteensä 14 määräystä eläinten olojen kohentamista koskien.

Satakunnan käräjäoikeus määräsi marraskuussa 2017 osaomistajalle 15 päiväsakkoa. Työntekijät eivät käräjäoikeuden mukaan toimineet annetun ohjeistuksen mukaisesti ja virheet olivat toistuvia.

Vaasan hovioikeus katsoi, etteivät virheet johtuneet osaomistajan velvollisuuksien laiminlyönnistä. Osaomistaja oli päinvastoin pyrkinyt estämään sen, että linnuille aiheutuu tarpeetonta kärsimystä.

Esimerkiksi kalkkunoiden vesiallastainnutuksessa ilmenneiden puutteiden korjaamiseksi ja taintumistulosten parantamiseksi hän oli toteuttanut useita toimenpiteitä, joilla kalkkunoiden taintumista vesiallastainnutuksessa on edistetty.

Työntekijöiden katsottiin kuitenkin useissa tilanteissa toimineen virheellisesti.

Valtio määrättiin korvaamaan oikeudenkäyntikulut myös käräjäoikeuskäsittelyn ajalta.

Lue lisää

ESS: Lampuripariskunta sai syytteen eläinten näännyttämisestä, yrittäjän mukaan maisemanhoitajia ei pitäisi arvioida teuraseläinten tavoin – "Meillä on puhtaat jauhot pussissa"

Satakuntalainen mies piti lampaita sopimattomissa olosuhteissa ja ilman kunnollista ravintoa – tuomittiin ehdolliseen ja määrättiin eläintenpitokieltoon

Poliisi selvittää suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa seitsemän ihmisen osalta Lounais-Suomessa

Naista syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta – asunnosta nälkiintyneinä ja sairaina löydetyt 26 koiraa jouduttiin lopettamaan