Maatalous

Australia ja Uusi-Seelanti rikkoivat vanhat ennätyksensä lammasviennissä – vienti Kiinaan vetää ainakin toistaiseksi

Maat hallitsevat merkittävää osaa Kiinan lammastuonnista.
Terhi Torikka
Laiduntavia lampaita Uuden-Seelannin Eteläsaarella.

Australia ja Uusi-Seelanti yltivät lampaan- ja karitsanlihan viennissään kaikkien aikojen ennätykseen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Vientiennätykseen maat kiritti Kiinan kasvanut kysyntä, mutta suuri merkitys oli myös Australiaa piinanneella, kuivuudesta johtuvalla rehupulalla. Rehupulan vuoksi australialaiset lammastilat ovat joutuneet teurastamaan eläimiä tavanomaista enemmän.

Uudesta-Seelannista lammasta vietiin tammi–maaliskuussa 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Määrä oli viisi prosenttia viiden vuoden keskiarvoa suurempi.

Australiassa tammi–maaliskuun vienti oli 19 prosenttia viime vuotta suurempi ja 27 prosenttia suurempi kuin viiden vuoden keskiarvo.

Kiina on Australian ja Uuden-Seelannin lammassektorille erittäin tärkeä markkina-alue. Kiinaan tuodusta lampaanlihasta puolet on nykyisin lähtöisin Uudesta-Seelannista ja neljännes Australiasta.

Vahva markkina-asema on toisaalta niille suuri etu, mutta siihen sisältyy myös riskinsä: erityisesti hidastuva talouskasvu voi tulevaisuudessa vähentää ulkomaisen lihan kysyntää Kiinassa.

Asiasta uutisoi Globalmeatnews-verkkolehti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Villaa ja lampaiden kerintää Helsingin ytimessä – "toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, mikä ero suomalaisella ja muualta tulevalla villalla on"

Ikävä käänne koirakerhon retkellä: Vaelluspolun varresta löytyi toistakymmentä irrotettua lampaanpäätä

Tulviva joki yllätti Norjassa – HS: Vei mukanaan yli sata lammasta, suuri osa kuoli