Maatalous

Neste selvitti: Ilmastokeskustelu näkyy lomasuunnittelussa — yli kolmannes aikoo matkustaa maata pitkin aiempaa enemmän

Autoilu on suomalaisille tyypillinen tapa matkustaa lomalla.
Miro Palokallio
Suomalaisten autolla tehdyt lomamatkat kohdistuvat yleisimmin Suomeen tai Pohjoismaihin. Autoilun hyödyiksi koetaan joustavuus ja vapaus.

Neste selvitti kyselytutkimuksella suomalaisten autoilijoiden lomamatkustusmieltymyksiä nyt ja tulevaisuudessa. Kyselyyn vastasi 167 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä.

Autoilu on suomalaisille varsin yleinen tapa matkustaa lomalla. 95 prosenttia kyselyyn vastanneista yksityisautoilijoista vastasi tekevänsä lomamatkoja autoillen. Autolla tehdyt lomamatkat kohdistuvat heidän mukaansa yleisimmin Suomeen tai Pohjoismaihin. Autoilun hyödyiksi koettiin joustavuus ja vapaus kulkea omin ehdoin.

Yli kolmannes vastaajista kertoi aikovansa tehdä tulevaisuudessa enemmän matkoja autolla, junalla tai laivalla lentämisen sijaan. Suurin syy muutokseen oli pohdinta oman lomailun ympäristö- ja ilmastorasitteesta.

”Ilmastoasiat ja lentäminen mietityttävät monia, ja tämä näkyy matkasuunnitelmissa. Yhä useampi meistä puntaroikin liikkumisensa vaikutuksia ilmastoon. Kyselyymme vastanneisiin vetoaa etenkin vapaus liikkua minne ja millä aikataululla haluaa: kotimaanmatkailusta on tullut trendikästä”, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen tiedotteessa.

Merkittävin syy lentämiseen on matkakohteen sijainti ja matkanteon nopeus. Kun suuntana on kaukokohde, lentäminen nähdään usein ainoana mielekkäänä vaihtoehtona. Kun lomamatka suuntautuu Eurooppaan, 35 prosenttia vastaajista olisi valmis taittamaan matkaa autolla tai junalla lentämisen sijaan. Melkein yhtä moni, 34 prosenttia vastaajista, ei ole siihen valmis.

Osa vastaajista totesi, ettei pohdi lentomatkan vaihtamista autokyytiin, koska matkustaa harvoin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Arvaatko missä maakunnassa on eniten henkilöautoja asukaslukuun nähden? Se ei todellakaan ole Uusimaa

Tavara-autojen myynti kiihtyi elokuussa: Taustalla siirtyminen uuteen päästömittaukseen

Oletko ostamassa auton ulkomailta? Huolellisuus on paikallaan, sillä matkamittarin peukalointi on selvästi yleisempää kuin Suomessa