Maatalous

Viime aikojen maatalousviha osuu suoraan lappilaisen maatalouden ytimeen

MTK-Lapin kokouksessa puhuttiin kuluttajatyön puolesta: Jos et tiedä mitään toisen elämästä, et koe tärkeäksi puolustaa hänen toimintaansa.
Satu Lehtonen
MTK-Lapin kevätkokous sai rautaisannoksen ajankohtaistietoa Eerikki Viljaselta, Katri Kulmunilta ja Elsi Kataiselta.

Viime aikojen maatalousvihamielinen keskustelu ahdistaa lappilaisia tuottajia.

"On vaikea ymmärtää, mistä suoranainen viha maataloutta kohtaan kumpuaa", sanoi MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo liiton kevätkokouksen avauspuheessaan Rovaniemellä tänään.

Maitoa ja lihaa parjataan ympäristön vihollisiksi ja turvepeltojen uutisoidaan tuottavan järkyttäviä määriä hiilidioksidia, Repo totesi.

Kaikki tämä osuu pahimmin Lappiin, missä kaksi kolmasosaa pelloista on turve- tai muuten eloperäisillä mailla ja maatalous perustuu maitoon ja lihaan.

Tuorein isku oli Ylen vapunaaton uutinen, jossa suomalaisen lannankäsittelyn väitettiin olevan kehitysmaatasolla.

Kotimaisen ruuan heikko arvostus on osa samaa jatkumoa.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen totesi, että suomalaiset ymmärtävät kyllä, että laatu maksaa – kaikessa muussa paitsi ruuan suhteen. Autoa tai kännykkää ostava ei kuvittele saavansa laadukkainta mallia halvimman hinnalla, mutta ruokakaupassa mikään ei saisi maksaa.

Kokousväki pohti, miten suomalaisista saataisiin kasvatettua samanlaisia kuin ranskalaiset, jotka pitävät oman maansa ruokaa ehdottomasti maailman parhaana ja arvostavat sen tuottajia.

Viljanen korosti, ettei oikeassa oleminen enää riitä. "Meidän on oltava myös kiinnostavia." Jokaisella tuottajalla on vastuu siitä, miltä elinkeino näyttää ulospäin, hän korosti.

Monessa puheenvuorossa kannatettiin sitä, että vanha ja yksinkertainen keino kaivetaan esiin: tilojen avoimet ovet.

Vaikka tuottajasta tuntuisi, että kaikki on jo näytetty ja kerrottu, koko ajan kasvaa uusia sukupolvia, joille tilalle pääseminen, oikean viljelijän tapaaminen ja sen kuuleminen, mitä tilalla tehdään ja miksi, on uutta ja kiinnostavaa.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen kertoi, kuinka hänen poikansa luokan helsinkiläinen ystävyysluokka aikanaan vieraili maatilalla Pielavedellä.

Joukko ihmetteli lieteallasta, jonka kuorettuneella pinnalla yhtäkkiä juoksi iso rotta. Joku tytöistä kysyi kirkkaalla äänellä: "Kenen tuo on?"

"Jos ei oikeasti tiedä yhtään mitään toisen elinoloista, ei tajua, että toisen toimintaedellytyksistä ja toimeentulosta pitäisi kantaa huolta", hän summasi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Viljanen ja Tiirola ovat eri leireissä keskustan puheenjohtajakisassa

Elsi Katainen vaatii ravintolaruuassa käytetyn lihan alkuperämerkintöjä koko EU-alueelle

Joukko keskustan vaikuttajanaisia asettui tukemaan Kaikkosta puheenjohtajakisassa