Animalia vaatii hallitusneuvotteluista kantoja eläintuotannon rajoituksiin - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Animalia vaatii hallitusneuvotteluista kantoja eläintuotannon rajoituksiin

"Ilmastotavoitteet eivät onnistu ilman muutoksia eläintuotantoon"
Saara Lavi
Animalian mukaan suomalaiset haluavat kieltää muun muassa parsinavetat. Kuvituskuva.

Animalia on huolissaan siitä, että keskusta ja RKP ovat mukana hallitusneuvotteluissa. Järjestö muistuttaa, että puolueet pärjäsivät huonosti eläinpoliittisessa puoluekyselyssä, jonka se järjesti ennen eduskuntavaaleja yhdessä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton kanssa.

”Keskustajohtoinen hallitus valmisteli viime kaudella monin tavoin puutteellista eläinlakia", muistuttaa Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

"Nyt vaadimme, että hallitusneuvotteluissa puolueet pitävät eläinkysymyksiä kunnolla esillä.”

Animalia toivoo, että eläinmyönteisistä kannoista tunnetut sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat kirittävät muut neuvottelijat viemään Suomen eläinpolitiikkaa edistykselliseen suuntaan.

Animalia kutsuu nykytilannetta "demokratiavajeeksi eläinasioissa".

Järjestö perustelee näkemystä sillä, että Eurobarometrin mukaan 90 prosenttia suomalaisista haluaa tuotantoeläimien nykyistä tehokkaampaa suojelua. Lisäksi 69 prosenttia suomalaisista ei Taloustutkimuksen mukaan hyväksy nykyisenkaltaista turkistarhausta.

"Myös huoli ilmastosta on laajaa, mutta lakimme laahaavat jäljessä“, Lahtinen korostaa.

Animalian mukaan "teollisella eIäintuotannolla" on vahvasti vaikutusta "ilmastonmuutokseen ja suomalaisten elinkeinojen tulevaisuusnäkymiin".

Animalian tavoitteita ovat muun muassa kasvisruuan kulutuksen edistäminen sekä turkistarhaus- ja häkkikasvatuskielto. Häkkikasvatukseksi Animalia laskee kaikki tuotantotavat, joissa käytetään kääntymisen estäviä rakenteita. Tällaisia ovat sekä häkit että parsinavetat.

“On siirryttävä kestävään ruoantuotantoon, jonka kate ei tule eläinten selkänahasta”, Lahtinen sanoo.

Lue lisää

Kauppa vaatii voimalla munintahäkeistä luopumista Yhdysvalloissa – ala pitää nopeaa siirtymää taloudellisesti mahdottomana

Animalia vaatii kaikkien elävien eläinten kuljetusten keskeyttämistä koronaviruksen takia: "Elävien eläinten kuljetukset ovat aina riskialttiita"

Eläinsuojelujärjestö haluaisi SM-pilkistä suunnannäyttäjän kalojen välittömässä tainnuttamisessa – vapaa-ajankalastajien keskusjärjestölle eettisyys on tärkeää, mutta se korostaa yksilön vastuuta

RKP lähtee mukaan uuteen hallitukseen – ainakin SDP kierrättää ministereitään