Maatalous

Nyt se onnistui: Tutkijat pystyivät ennustamaan vehnäsadon tarkasti jo kaksi kuukautta ennen sadon kypsymistä

Ennusteen luomisessa käytettiin apuna koneoppimista.
Kari Salonen
Tutkijat ennustavat, että tulevaisuudessa satoennusteiden täsmällisyys vain paranee tietokoneiden lisääntyvän laskentatehon ja datan nykyistä monipuolisemman käytön myötä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat pystyneet ennustamaan vehnäsadon kaksi kuukautta ennen sadon kypsymistä. Tutkimuksessaan he hyödynsivät koneoppimista sekä ilmasto- ja satelliittidataa.

Tuloksena oli luotettava ja täsmällinen ennuste koko Australian vehnätuotannosta. Ennuste osui noin 75 prosenttisesti oikeaan jo kaksi kuukautta ennen kasvukauden loppua.

Viljelykasvien satoennusteita on tehty pitkään. Tutkijat ennustavat, että tulevaisuudessa satoennusteiden täsmällisyys vain paranee tietokoneiden lisääntyvän laskentatehon ja datan nykyistä monipuolisemman käytön myötä.

Viime vuosina satoennusteita on tehty käyttämällä joko ilmasto- tai satelliittidataa tai niiden yhdistelmää. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että jo ilmastodata yksinään toimii melko hyvin ennusteen laatimisessa, mutta satelliittien avulla saadaan vielä lisää tietoa, joka vie satoennusteet ikään kuin seuraavalle tasolle.

Tutkijat ovat luottavaisia sen suhteen, että heidän kehittämäänsä metodia voidaan hyödyntää myös muita kasveja koskevien ennusteiden tekemiseen myös muualla kuin Australiassa.

Tutkimuksesta on kertonut Phys.org-tiedesivusto.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Agricultural and Forest Meteorology -tiedelehdessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luke: Luvassa keskinkertainen viljasato

Viljasadosta luvassa suurin viiteen vuoteen – tuore ennuste 3,9 miljardia kiloa

Kasvukauden alku lupaa suurinta viljasatoa viiteen vuoteen