POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Maatalous

Pohjanmaalaista siemenpakkaamoa epäillään väärennetyistä vakuustodistuksista ja luomusäännösten rikkomisesta

Pakkaamolla ei ole ollut vuoden 2014 jälkeen pakkauslupaa eli sillä ei ole ollut oikeutta pakata siementä. Poliisi on suorittanut esitutkintaa vuosilta 2016–2018.
Jaana Kankaanpää
Kuvan kauranjyvät eivät liity epäiltyyn tapaukseen.

Ruokavirasto on tehnyt Pohjanmaan poliisilaitokselle tutkintapyynnön Pohjanmaan alueella toimivasta siemenpakkaamosta.

Poliisi tiedotti asiasta maanantaina.

Ruokavirasto pyytää poliisia tutkimaan, onko siemenpakkaamo toiminut vastoin siemenkauppa- ja luomulainsäädäntöä pakkaamalla kylvösiementä ilman pakkauslupaa, markkinoimalla sertifioimatonta kylvösiementä ja käyttämällä siemensäkeissä väärennettyjä vakuustodistuksia.

Esitutkintaa on suoritettu vuosien 2016–2018 osalta ja rikosnimikkeinä ovat törkeä väärennys, törkeä petos, markkinointirikos, siemenkaupparikkomus, luonnonmukaista tuotantoa koskevien säännösten rikkominen ja teollisoikeusrikos.

Pakkaamolla ei ole ollut vuoden 2014 jälkeen pakkauslupaa eli sillä ei ole ollut oikeutta pakata siementä. Pakkaamolla ei ole vuoden 2014 jälkeen ollut myöskään oikeutta tuottaa kantasiemenestä sertifioitua kylvösiementä.

Esitutkinta valmistunee syksyyn mennessä, kerrotaan Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksiköstä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästys sai ikävän käänteen Kannuksessa: Osuman saanut karhu hyökkäsi metsästäjän kimppuun – seurauksena vakavat vammat

Erikoinen salakuljetustapaus Australiassa: Sikafarmarit yrittivät kuljettaa maahan tanskalaisten sikojen siemennestettä shampoopulloissa – vankeustuomio napsahti

Ympäristörikoksista saadut rahat ovat Suomessa lähes huumekaupan luokkaa: "Se on hirvittävän turvallinen rikollisuuden ala"