Maatalous

Juustoportti hyvittää Vapaan lehmän maidon hiilijalanjäljen kokonaan

Päästökompensaatio perustuu energiatehokkaampiin keittimiin ja metsänistutukseen Afrikassa.
Siiri Sandberg
Juustoportti hyvittää päästöjä istuttamalla metsää Afrikassa.

Juustoportin koko tuotantoketjun hiilijalanjälki on laskettu kasvinviljelystä valmiiseen tuotteeseen saakka Luonnonvarakeskuksessa (Luke). Yhtiö hyvittää laskelmien perusteella saadun Vapaan lehmän maitojen ja maitojuomien hiilijalanjäljen Gold Standard-sertifioitujen projektien avulla.

Päästöjä kompensoidaan investoimalla energiatehokkaampiin keittimiin ja metsänistutukseen Afrikassa. Keittimet vähentävät metsän hakkuuta, uusi metsä sitoo hiilidioksidia ja lisää luonnon monimuotoisuutta.

'

Juustoportti kertoo kartoittavansa myös kotimaisia kompensaatioprojekteja.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta käytännön teot on tehtävä nyt. Ensisijainen asia on hiilijalanjäljen pienentäminen, jota Juustoportti on tehnyt koko historiansa ajan. Koko väestön ruokavaliomuutoksen vaihtoehtona rinnalla on nykyisten tuotteiden muuttaminen hiilineutraaliksi. Tämän olemme nyt tehneet, sillä haluamme tarjota helpon tavan kuluttajille tehdä ympäristötekoja”, kommentoi Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari tiedotteessa.

Luke on laskenut hiilijalanjälkeä Juustoportin tiloilla sekä meijerillä alkuvuoden aikana. Laskelmat tarkennetaan kesällä ja lopulliset tulokset saadaan elokuussa, jolloin tarkka luku on tiedossa.

Alustavien tietojen perusteella maitojen ja maitojuomien hiilijalanjälki vaikuttaisi olevan 0,6–1,2 hiilidioksidiekvivalentin välillä. Juustoportin meijerin toiminta on alustavien tulosten mukaan keskivertoa ympäristöystävällisempää.

”Jo nyt pystymme tutkitun tiedon valossa jatkamaan kehitystyötä ympäristön hyväksi sekä meijerillä että maitotiloilla. Olemme iloisia, että ympäristöprojektimme näkyivät meijerin tuloksissa näin selkeästi keskiarvoa pienempänä hiilijalanjälkenä”, Keski-Kasari jatkaa.

Juustoportti on kehittänyt Vapaan lehmän maidon ominaisuuksia ja pyrkii olemaan vastuullisuuden edelläkävijä. Vapaan lehmän maito on saanut ensimmäisenä Euroopassa maailmanlaajuisen eläinten hyvinvointia mittaavan edistyneen tason Welfare Quality -sertifikaatin. Juustoportin markkinoinnista vastaava Niklas Keski-Kasari on tyytyväinen tuotesarjaan.

”Vapaan lehmän maito on monipuolisesti vastuullisinta maitoa. Se on kokonaisuus, jonka tekijöitä ovat eläinten hyvinvointi, parempi korvaus tuottajille ja ilmastolle paras vaihtoehto. Markkinoilla vastuullinen kuluttaminen kasvaa edelleen ja pyrimme vastaamaan siihen. Uskomme, että asiat etenevät vapaaehtoisilla parannustoimilla. Ilmastonmuutokseen ei ole yhtä helppoa ratkaisua, vaan se koostuu useista teoista."

Lue lisää