Maatalous

PTT:n Arovuori väläyttää: Kasvinviljelytilat voisivat tuottaa karjatilojen rehut

Tutkija esittää Suomeen poliittisin keinoin luotavaa nurmimarkkinaa.
Pekka Fali
Nurmien lisääminen kasvintuotantotilojen viljelykiertoihin herättää keskustelua

Pellervon Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori ehdottaa aivan uudenlaista ratkaisua kotieläin- ja kasvintuotannon alueelliseen eriytymiseen.

"Kasvinviljelytilat voisivat hyvin tuottaa nurmirehuja karjatiloille", hän väläyttää. "Meidän tulisi saada nurmet osaksi kasvinviljelytilojen viljelykiertoja. Tähän voitaisiin ohjata poliittisesti. Suomeen voitaisiin perustaa nurmimarkkinat, jotta kasvinviljelytilojen tuottamille nurmille saataisiin hinta."

Arovuoren mukaan tähän vaadittaisiin kannustimia: kasvintuotantotilat tulisi ohjata tuottamaan nurmia politiikan keinoin. Myös infra ja logistiikka tulisi saada kuntoon, jotta muutos olisi mahdollista. "Toki nurmelle pitäisi saada muitakin käyttökohteita kuin rehu", hän lisää.

Helsingin yliopiston ympäristö- ja luonnonvaraekonomian professori Markku Ollikainen on eri mieltä ratkaisukeinosta: "Ei ole järkevää tehdä keinotekoista ratkaisua keinotekoiseen, politiikalla luotuun ongelmaan."

Ollikainen pitää yhtenä ongelman pääasiallisena syynä kotieläintalouden tukien ohjaamista Pohjois-Suomeen. "Huonoa politiikkaa on korjattua huonolla politiikalla ja taas kerran huonolla politiikalla." Hän korostaa ongelman ratkaisun tarvetta, muttei allekirjoita Arovuoren ideaa.

Arovuori ja Ollikainen keskustelivat keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä Eloisa maaperä -hiiliviljelyn tutkimusta ja käytäntöjä -seminaarissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijana haluaisin sanoa jotain, mutta en uskalla, koska joku suuttuu – kenen etu se on?

Ilmastopaneeli vyöryttää vastuun päästöleikkauksista kuluttajien harteilta päättäjille – Näin Suomen on mahdollista nollata kansalaisten päästöt

Ruuankulutuksessa iso käänne: Lihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun Suomessa, ennustaa PTT