Maatalous

PTT:n Arovuori väläyttää: Kasvinviljelytilat voisivat tuottaa karjatilojen rehut

Tutkija esittää Suomeen poliittisin keinoin luotavaa nurmimarkkinaa.
Pekka Fali
Nurmien lisääminen kasvintuotantotilojen viljelykiertoihin herättää keskustelua

Pellervon Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori ehdottaa aivan uudenlaista ratkaisua kotieläin- ja kasvintuotannon alueelliseen eriytymiseen.

"Kasvinviljelytilat voisivat hyvin tuottaa nurmirehuja karjatiloille", hän väläyttää. "Meidän tulisi saada nurmet osaksi kasvinviljelytilojen viljelykiertoja. Tähän voitaisiin ohjata poliittisesti. Suomeen voitaisiin perustaa nurmimarkkinat, jotta kasvinviljelytilojen tuottamille nurmille saataisiin hinta."

Arovuoren mukaan tähän vaadittaisiin kannustimia: kasvintuotantotilat tulisi ohjata tuottamaan nurmia politiikan keinoin. Myös infra ja logistiikka tulisi saada kuntoon, jotta muutos olisi mahdollista. "Toki nurmelle pitäisi saada muitakin käyttökohteita kuin rehu", hän lisää.

Helsingin yliopiston ympäristö- ja luonnonvaraekonomian professori Markku Ollikainen on eri mieltä ratkaisukeinosta: "Ei ole järkevää tehdä keinotekoista ratkaisua keinotekoiseen, politiikalla luotuun ongelmaan."

Ollikainen pitää yhtenä ongelman pääasiallisena syynä kotieläintalouden tukien ohjaamista Pohjois-Suomeen. "Huonoa politiikkaa on korjattua huonolla politiikalla ja taas kerran huonolla politiikalla." Hän korostaa ongelman ratkaisun tarvetta, muttei allekirjoita Arovuoren ideaa.

Arovuori ja Ollikainen keskustelivat keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä Eloisa maaperä -hiiliviljelyn tutkimusta ja käytäntöjä -seminaarissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastopaneelin puheenjohtaja esittää metsäyhtiöille keskinäistä sopimista puun käytöstä tai Suomen sisäistä nielukauppaa

KKV puuttui myös kaupan asemaan

Mitä mahdollisuuksia hallituksella on aidosti puuttua kaupan omien merkkien myyntiin ja valmistukseen? "Suoralta kädeltä ei tule mitään mieleen"