Maatalous

Ranskan lammasfarmarit haluavat oikeuden ampua karjaa vaanivia susia

Viljelijöiden mielestä susia pitää voida vahingoittaa, jotta ne saadaan pysymään poissa lammaslaitumilta.
Kari Salonen
Kuvituskuva Varsinais-Suomesta.

Ranskalaiset lampaankasvattajat ovat saaneet tarpeekseen susista ja niiden aiheuttamista vahingoista.

"Meille pitää antaa lupa ampua susia kohti, vahingoittaa niitä, jotta voimme karkottaa ne pois laitumilta", toteaa lampaita kasvattava Claude Font ruotsalaisen ATL-lehden haastattelussa.

Ranskassa kirjattiin 3 674 susien karjaan kohdistamaan iskua viime vuonna. Useimmiten kohteena olivat Alppien rinteillä laiduntavat lampaat.

Ensimmäiset sudet nähtiin Ranskassa 1990-luvun alussa, kun niitä vaelsi rajan yli Italiasta. Sitä ennen susia ei tavattu 60 vuoteen.

Nyt sudet ovat levittäytyneet länteen ja pohjoiseen. Samalla kanta on kasvanut 500 suteen, mikä on ennätyksellisen paljon.

Ranskan hallitus hakee ratkaisua susikiistaan. Rahoitusta on entistä helpompi saada susiaitoihin ja vartijakoiriin, samoin susien raatelemista eläimistä maksettuja korvauksia on korotettu.

Kukaan ei ole kuitenkaan tyytyväinen, eivät viljelijät eivätkä luonnonsuojelijat.

Eniten kiistaa on susien metsästyksestä. Viime vuonna myönnettiin kaatolupia 12 prosentille susista ja tänä vuonna osuus on tarkoitus nostaa 17 prosenttiin.

Susia voidaan kuitenkin metsästää vain siellä, missä sudet ovat tehneet eniten tuhoja karjoissa. Lampaiden kasvattajien liittoa se ei tyydytä ja liitto katsoo, että jokaisella kasvattajalla on oikeus ampua kohti susia, jotka liikkuvat laitumella olevien eläinten lähellä.

"Emme halua hävittää susia, mutta susien ja karjan on mahdoton asua samoilla alueilla", liiton varapuheenjohtaja Font toteaa.

Fontilla on 450 lammasta Keski-Ranskan ylängöllä eikä susia ainakaan toistaiseksi ole seudulla.

Jos petoeläin tulee lähelle karjaa, Fontin mielestä kasvattajan tulee voida palkata metsästäjä ilman, että siihen tarvitsee hakea ensin lupaa.

Luonnonsuojelijat vaativat hallitusta selvittämään, ovatko susien ampumiset tehokas lääke petoeläintuhoihin.

Franska fårbönder vill skadeskjuta varg

Lue lisää

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Presidentti Macron ällistyi pääministeri Johnsonin Twitterissä julkaisemasta kirjeestä, Ranskan sisäministeri perui tapaamisensa brittikollegan kanssa protestina kirjeelle

Viides korona-aalto ryöpyttää Ranskaa – koronatilanne näyttää synkältä monissa Keski-Euroopan maissa

Mediat: Suosittu nuori raptähti Einár ammuttiin Tukholmassa