Maatalous

Harvinainen tapaus: Viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa

Tiloista yksi sijaitsee Etelä-Suomessa ja loput Lounais-Suomessa.
Kari Salonen
Salmonellatartunnat ovat Suomessa harvinaisia. Kuvituskuva.

Viidestä suomalaiskanalasta on löydetty salmonellaa.

Tiloista yksi sijaitsee Etelä-Suomessa ja loput Lounais-Suomessa.

Näin montaa tilaa koskeva tartuntatapaus on harvinainen: suomalaisilla siipikarjatiloilla salmonellatapauksia on yleisesti ottaen vähän ja tapaukset ovat yleensä olleet yksittäisiä.

Tapaukset liittyvät toisiinsa, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Tiia Tuupanen. Salmonellan lähde on todennäköisesti yhteinen.

Tiloille tartunnan saaminen tarkoittaa isoja toimenpiteitä: lintujen ja munien siirtoa rajoitetaan.

Rajuin toimenpide on saneeraus, mikä käytännössä tarkoittaa kanojen lopettamista. Lopetettujen lintujen kokonaismäärä voi nousta huomattaviin lukemiin.

Tartunnat ovat mahdollisesti tulleet tiloille untuvikkojen mukana.

Salmonella aiheuttaa yksin Yhdysvalloissa yli 1,2 miljoonan tartuntaa vuosittain. Riskin takia yhdysvaltalaiset kananmunat klooripestään ja säilytetään jääkaapissa. Suomessa ihmisten salmonellatartunnat ovat pääasiassa peräisin ulkomailta.

Tarkan salmonellavalvonnan ansiosta suomalaiset kananmunat voi syödä vaikka raakana.

Linnuissa salmonella ei yleensä aiheuta näkyviä oireita, kertoo Siipikarjaliitto. Munantuotanto voi laskea ja poikaskuolleisuus nousta.

Alun perin kyseessä on ilmeisesti ympäristöperäinen tartunta, Tuupanen kertoo. Ympäristöperäisyys tarkoittaa, että tartunta on tullut tilalle esimerkiksi luonnonvaraisista linnuista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Salmonellavakuutusten nousevat hinnat kirpaisevat monen kotieläintilan kukkaroa – taustalla tartuntojen määrän kasvu

ETT: Salmonellaa kulkenut porsaiden mukana lihasikalaan – Pohjanmaalla naakat levittäneet tautia nautatiloille

Atria aikoo investoida 130 miljoonaa euroa siipikarjanlihan tuotannon lisäämiseen Suomessa