Maatalous

Harvinainen tapaus: Viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa

Tiloista yksi sijaitsee Etelä-Suomessa ja loput Lounais-Suomessa.
Kari Salonen
Salmonellatartunnat ovat Suomessa harvinaisia. Kuvituskuva.

Viidestä suomalaiskanalasta on löydetty salmonellaa.

Tiloista yksi sijaitsee Etelä-Suomessa ja loput Lounais-Suomessa.

Näin montaa tilaa koskeva tartuntatapaus on harvinainen: suomalaisilla siipikarjatiloilla salmonellatapauksia on yleisesti ottaen vähän ja tapaukset ovat yleensä olleet yksittäisiä.

Tapaukset liittyvät toisiinsa, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Tiia Tuupanen. Salmonellan lähde on todennäköisesti yhteinen.

Tiloille tartunnan saaminen tarkoittaa isoja toimenpiteitä: lintujen ja munien siirtoa rajoitetaan.

Rajuin toimenpide on saneeraus, mikä käytännössä tarkoittaa kanojen lopettamista. Lopetettujen lintujen kokonaismäärä voi nousta huomattaviin lukemiin.

Tartunnat ovat mahdollisesti tulleet tiloille untuvikkojen mukana.

Salmonella aiheuttaa yksin Yhdysvalloissa yli 1,2 miljoonan tartuntaa vuosittain. Riskin takia yhdysvaltalaiset kananmunat klooripestään ja säilytetään jääkaapissa. Suomessa ihmisten salmonellatartunnat ovat pääasiassa peräisin ulkomailta.

Tarkan salmonellavalvonnan ansiosta suomalaiset kananmunat voi syödä vaikka raakana.

Linnuissa salmonella ei yleensä aiheuta näkyviä oireita, kertoo Siipikarjaliitto. Munantuotanto voi laskea ja poikaskuolleisuus nousta.

Alun perin kyseessä on ilmeisesti ympäristöperäinen tartunta, Tuupanen kertoo. Ympäristöperäisyys tarkoittaa, että tartunta on tullut tilalle esimerkiksi luonnonvaraisista linnuista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

KOMMENTTI: Uusi kauppasopimus avaa ovet piittaamattomalle maataloudelle ja osoittaa, että Pariisin ilmastosopimuksesta on tulossa salkkuun unohdettu paperinpala

Brasiliaisista broilereista yksi viidestä kantaa salmonellaa – uusi kauppasopimus voi kasvattaa siipikarjanlihan tuontia

Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat