Maatalous

A-tuottajien toimitusjohtaja: "Jokunen maatila menee nurin joka vuosi"

Merkittävää muutosta aiempaan ei ole näkyvissä.
Saara Lavi
Maatilat pärjäävät kuten aiemminkin eli suurta konkurssiaaltoa ei ole näkyvissä, osuuskunnissa ja pankeissa arvioidaan.

Osuuskuntien A-tuottajat Oy:n toimitusjohtajan Reijo Flinkin mukaan maatiloja menee yhtiön alueella joka vuosi nurin jokunen eli nollasta muutamaan. Hänen mielestään määrä ei ole kuitenkaan kasvanut viime vuosina. "Merkittävää poikkeamaa aiemmasta ei ole näkyvillä."

"Tilat ovat kyllä tosi tiukalla, koska kilpailu alalla on kovaa ja kansainvälistä. Epäonnistumisen sarjaan ei ole millään maatilalla varaa."

"Maatilat vaativat hyvää johtamista, oikeaa ostamista ja myymistä ja investointien ja liikevaihdon oikeaa suhdetta."

Nurinmenojen takana voi olla Flinkin mukaan myös epäonnea, esimerkiksi eläintauti voi iskeä juuri silloin kun investointien takaisinmaksu on suurimmillaan.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi viime perjantaina, että maatiloja on menossa konkurssiin kiihtyvällä tahdilla ja tiukimmilla ovat maitotilat.

Monella maitotilalla on Flinkin mukaan varmasti vaikeaa, sillä niistä jotkut saattoivat laskea tilan tuoton pitkään varsin korkeana pysyneen maidon hinnan mukaan. "On totta, että Krimin selkkauksen maksumiehinä toimivat Suomessa maatilat."

A-tuottajat toimivat koko maassa, keskeiset hankinta-alueet ovat Pohjanmaalla, Savossa ja Karjalassa.

LSO:n toimitusjohtajan Veikko Kempin mukaan osuuskunnasta ei ole viime vuosina erottu sen vuoksi, että tila olisi tehnyt konkurssin. Pääsyy eroamiseen on, että toiminta loppuu eikä jatkajaa ole.

OP Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajan Olli Tarkkasen mukaan pankilla ei ole havaintoja konkursseista tai velkasaneerauksistakaan asiakasmaatiloilla.

"Totta kai kautta aikain talous on ollut maatiloilla tiukoilla heikkojen satovuosien jälkeen. Odotimme tilanteen kriisiytyvän enemmänkin, kun oli kaksi vaikeaa satovuotta", Tarkkanen kertoo.

Hänen mukaansa käytännössä pankissa on sovittu tarvittaessa lainanlyhennysten siirroista.

"Olemme opastaneet asiakkaille, että tulisivat mahdollisimman ajoissa keskustelemaan, jos näyttää olevan tarvetta lyhennysten siirtoihin."

OP Etelä-Pohjanmaalla maatilojen lainakannoista suurin ryhmä ovat maitotilat, mutta maatila-asiakkaat jakautuvat suhteellisen tasaisesti myös sikatilojen ja broilerituotannon kesken.

Suuret velat keskittyvät yhä harvemmille tiloille, jotka ovat investoineet paljon. Toisaalta ne, joilla on paljon velkaa, eivät välttämättä ole niitä, joilla olisi vaikeuksia. Tilat ovat ammattimaisesti hoidettuja ja investointien kannattavuus on ennalta laskettu kasvavaa tuotantoa varten.

Muokattu 3.6. klo 7.35: Reijo Flink on A-tuottajat Oy:n toimitusjohtaja, ei Atria-konsernin.

Lue lisää

OP Etelä-Pohjanmaa sulkee konttoreita: Ilmajoen, Jalasjärven ja Lapuan konttorit kiinni tämän vuoden lopussa

Taistelu rehun markkinaosuuksista muuttaa maatalousbisnestä - Nautasuomi voi kasvaa yllättävän suureksi toimijaksi

Maitosuomen ja lihaosuuskuntien Nautasuomi varmistaa kotimaisen ja tuottajaomisteisen rehuvalmistuksen jatkon

A-Rehun omistaja Atrialla on tuottajiensa rehuhankintoihin yksi tiukka ehto