Maatalous

MTK:n Timo Sipilä hallitusohjelmasta: Maa- ja metsätalouden verokokonaisuus on hyvä – "kaikki pahimmat uhkakuvat torjuttiin"

Yrittäjävähennys säilyy täysimääräisesti ennallaan eikä maa- ja metsätalousmaalle tule kiinteistöveroa.
Kari Salonen
MTK:ssa ollaan tyytyväisiä Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmaan kirjattuihin maa- ja metsätalouden veroratkaisuihin.

MTK:n verojohtaja Timo Sipilä on tyytyväinen hallitusneuvottelujen lopputulokseen maa- ja metsätalouden verotuksen osalta.

"Nähdäkseni lopputulos on verotuksen osalta hyvä, olosuhteet ja neuvotteluasetelma huomioiden jopa kiitettävä. MTK:n kannalta käytännössä kaikki pahimmat uhkakuvat torjuttiin", Sipilä sanoo.

Sipilä nostaa esiin neljä verotuksellista asiakokonaisuutta, jotka ovat MTK:n kannalta erityisen tärkeitä.

"Ensinnäkin varmistimme, että perintö- ja lahjaveron sukupolvenvaihdoshuojennus säilyy ennallaan. Perintö- ja lahjaveroon ei muutenkaan tule muutoksia, mikä on tärkeää useiden maatilojen kannalta", Sipilä sanoo.

Yrittäjävähennys säilyy täysimääräisesti ennallaan.

"Yrittäjävähennykseen ei kajottu, vaikka paineita siihen oli. Asia koskee valtaosaa MTK:n jäsenistöä", Sipilä toteaa.

Kolmantena asiana Sipilä nostaa esiin listaamattoman osakeyhtiön ja sen osingonsaajan verotuksen, joka säilyy ennallaan.

"Erityisesti investoivien maatalousyrittäjien kannalta on tärkeää, että järjestelmä säilyy entisellään."

Neljäs MTK:n kannalta keskeinen tavoite on ollut torjua kiinteistöveron ulottaminen maa- ja metsätalousmaahan.

"Tässäkin onnistuttiin. Rinteen hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että sitä ei tule", Sipilä summaa.

MTK:n verojohtajan mukaan maa- ja metsätalouselinkeinoja kohtasi hallitusneuvotteluissa suuri paine, mutta lopputulokseen voidaan olla tyytyväisiä.

"Erittäin tärkeää on ollut, että hallitusneuvottelujen ratkaisevissa pöydissä on löytynyt todellista syvää osaamista maa- ja metsätalouden sekä yrittäjyyden osalta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Presidentti Sauli Niinistö rauhoitteli Ylen kyselytunnilla maidon- ja lihantuottajien huolia: "En minä näkisi nyt valtavan synkkänä kenenkään maataloustuottajan kohtaloa"

Maaseutunuoret yrittävät ratkaista visaisia pulmia: ”Sitä paljon mietitään, että kannattaako ylipäätään ryhtyä maatalous- tai maaseutuyrittäjäksi"

"Aivan posketonta toimintaa" – MTK Pirkanmaan syyskokouksessa kuntien lunastusoikeus sai kovaa ryöpytystä