Cemagro rakentaa lannoitetehtaan Tohmajärvelle - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Cemagro rakentaa lannoitetehtaan Tohmajärvelle

Suomeen toimitettavat lannoitteet tehdään Niiralan raja-aseman lähelle. Toimitukset alkavat syksyllä.
Markku Vuorikari
Cemagron lannoitteita on tuotu laivalla muun muassa Tolkkisten sataman kautta.

Lannoitteita valmistava ja markkinoiva Cemagro rakentaa Tohmajärven Niiralaan lannoitetehtaan entiseen Nurminen Logisticsin terminaaliin.

Aiemmin lannoitteet on valmistettu Tallinnassa Cemagron sisaryhtiöllä Baltimarkilla, joka jatkaa lannoitteiden valmistusta Ruotsin ja Islannin markkinoille.

Suomeen myytävä tuotanto siirretään kotimaahan asteittain alkaen syksyllä 2019. Valikoimissa on tavallisten peltolannoitteiden lisäksi puutarha- ja luomulannoitteita.

Investoinnin arvo on kaksi ja puoli miljoonaa euroa. Tuotantolaitos sijaitsee raja-aseman vieressä Niiralassa, johon tulee puolitoista hehtaaria tuotanto- ja toimistotilat. Lannoitetehdas työllistää kymmenkunta henkilöä ja välillisesti saman verran lisää.

Lannoitteiden raaka-aineet tulevat junilla idästä. Junaraiteet yltävät sisälle halleihin, jolloin koko tuotanto saadaan katon alle. Logistiikka tehostuu, kun merirahdit jäävät pois. Samalla voidaan tehostaa laaduntarkkailua, toimitusjohtaja Juhani Muhonen Cemagrolta kertoo.

Tohmajärven kunta on kehitysyhtiönsä kautta mukaan maa-alueen omistavassa kehitysyhtiössä ja on sijoittanut hankkeeseen neljännesmiljoonaa euroa pääomia.

Cemagro on perustettu 2008. Yhtiön omistuspohja muuttui keväällä, kun yksi neljästä perustajasta myi osuutensa kahdelle viljelijä-yrittäjälle Sastamalasta.

Liikevaihto oli runsaat 14 miljoonaa euroa viime vuonna ja liiketulos 0,8 miljoonaa.

Nurminen Logistics myi vajaakäytössä olleen terminaalin 1,25 miljoonalla eurolla Cemagrolle ja Tohmajärven kunnalle. Kaupasta kerrottiin keskiviikkona.

Juttua on muutettu 21.6. klo 8.19 ja poistettu viittaus Kiviexperteihin.

Lue lisää

Traktoriturma Tohmajärvellä

Lannoitekaupassa on nyt ostajien kissanpäivät - kilpailijat vastasivat Yaran hintojen laskuun

Tohmajärvelle myönnettiin poikkeuslupa valkoposkihanhien ampumiseen – "Viljelyvahinkojen estämiseen ei ole ollut osoitettavissa muuta ratkaisua"

Cemagro laski lannoitteidensa hintoja jopa kymmeniä euroja, samalla valikoima pieneni