Ruokavirasto määräsi Peltolohkot.fi-palvelun suljettavaksi tietosuojaan vedoten – muun muassa ProAgria puolustaa avoimuutta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ruokavirasto määräsi Peltolohkot.fi-palvelun suljettavaksi tietosuojaan vedoten – muun muassa ProAgria puolustaa avoimuutta

Viljelijöiden ja urakoitsijoiden hyödyntämä palvelu jouduttiin sulkemaan yhtäkkiä Ruokaviraston vaatimuksen vuoksi.
Jaana Kankaanpää
Palvelu on helpottanut muun muassa viljelijöiden ja urakoitsijoiden välistä kommunikaatiota.

Lukuisat viljelijät ja urakoitsijat ovat harmissaan, että ohjelmistoyrittäjä Jaakko Koskenkorvan ylläpitämä Peltolohkot.fi-palvelu on määrätty suljettavaksi.

Peltolohkot.fi on perustunut Ruokaviraston julkaisemalle avoimelle datalle ja se on ollut käytössä jo viisi vuotta. Koskenkorva sai maanantaina 17.6. Ruokavirastolta sähköpostitse määräyksen sulkea palvelu välittömästi.

"Palvelua ovat käyttäneet etenkin viljelijät ja urakoitsijat keskinäisessä kommunikaatiossaan. Viljelijä on voinut esimerkiksi lähettää urakoitsijalle linkin, että tämä lohko pitää ruiskuttaa", Koskenkorva selittää.

Käyttäjät ovat kiitelleet palvelua siitä, että se on tuonut lohkotiedot mobiiliystävälliseen muotoon, se on yksinkertainen, eikä palvelun käyttö vaadi kirjautumista.

 

"Entisen Maaseutuviraston kanssa oli sovittu, että dataa saa käyttää sillä ehdolla, ettei tilatunnus ole helposti näkyvillä", Koskenkorva kertoo.

Ruokavirasto on nyt tulkinnut, että koko peltolohkoaineisto on rinnastettavissa henkilötietoihin.

Koskenkorvan mielestä tulkinta on ylireagointia.

Muun muassa ProAgrian markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila toivoo palvelun jatkumista.

"Harmin paikka. Täysi tuki hyödyllisen palvelun jatkumiselle. Olemme olleet mukana palvelun alkumetreiltä saakka ja näemme sen tarpeellisuuden päivittäin", Anttila kommentoi Twitterissä.

Koskenkorvaa ihmetyttää myös, että palvelu määrättiin suljettavaksi välittömästi. Sulkeminen on vaikeuttanut monien peltotöitä.

MT yritti tavoittaa Ruokaviraston viestintää kommentoimaan tapausta, mutta sunnuntaina paikalla oli vain puhelinvastaaja.

Lue lisää

Koirarekisterin ylläpitäjäksi kaavailtu Ruokavirasto suhtautuu hankkeeseen vastakarvaisesti – valtaosa lausunnonantajista puoltaa rekisteriä

Jos metsään haluat mennä nyt, voit löytää kalalle haisevan klöntin – se ei ole "sitä itseään"

Luottamus taas kovalla koetuksella

Ruokavirastolla on ollut tieto Lidlin jauhelihaerän salmonellasta mutta virasto ei tiedottanut löydöstä – edes takaisinvetoilmoitusta ei olisi ollut pakko tehdä