Maatalous

Sianlihan suurmaa Saksassa vapaaporsitus pakolliseksi

Siirtymäaikaa vapaaporsitukseen on 15 vuotta.
Juha Sinisalo
Emakko porsitushäkissä. Poiston suurimpia kysymyksiä on ollut vaikutus porsaskuolleisuuteen.

Porsitushäkkien kielto on ollut käytössä pidempään Norjassa ja Ruotsissa.

Nyt joukkoon on liittymässä sianlihantuotannon jättiläinen.

Toukokuun lopussa Saksa ilmoitti kieltävänsä porsitushäkit 15 vuoden siirtymäajalla. Uusien emakkosikaloiden osalta muutos tulee voimaan heti.

Maa on Euroopan suurin sianlihan tuottaja.

”Saksan muutos luo paineita, jotka täytyy ratkaista muutaman vuoden sisällä. Tavoitteemme on, että Suomi on Saksaa parempi”, arvioi Sikayrittäjien puheenjohtaja Timo Heikkilä.

Saksassa emakon käytettävissä olevan pinta-alan on oltava vähintään viisi neliötä. Suomessa rakennetaan nyt Heikkilän mukaan vapaaporsitusta varten myös sellaisia karsinoita, jotka ovat tätä pienempiä.

Siirtyminen vapaaporsitukseen ei tarkoita häkkien täyskieltoa, mutta häkkiä saa käyttää vain muutamia päiviä poikimisen yhteydessä.

Saksa tuo paljon porsaita rajojen yli. Vuonna 2017 maahan tuotiin 11,8 miljoonaa porsasta, kertoo eurooppalainen sika-alan organisaatio EPSPA. Lisäksi tuotiin neljä miljoonaa teurasikäistä sikaa.

Sikoja teurastettiin samana vuonna 57,9 miljoonaa päätä. Teurastetuista sioista noin 28 prosenttia siis oli kasvatettu muualla kuin Saksassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huolestunut ohikulkija teki eläinsuojeluilmoituksen ulkoilevista luomusonneista – "Ollaan pikkasen liikaa totuttu siihen että eläimet on betonikarsinoissa"

SEY: Näin tuotantoeläinten oloja pitäisi parantaa – ”Suomi ei ole hyvinvoinnin kärkimaa"

Jenni Haukio täsmentää eläinsuojelukommenttiaan Ilta-Sanomissa – Sovittelevampi sävy tuottajia kohtaan