Maatalous

Tukesilta poikkeuslupa kahdelle kaalin ja porkkanan tuholaistorjuntaan käytettävälle valmisteelle

Tuholaispaine viljelyksillä on kova, eikä vaihtoehtoisia valmisteita ole hyväksytty Suomessa käytettäväksi.
Rami Marjamäki
Porkkanapelto. Kuvituskuvaa, kuvan pelto ei liity juttuun.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt kasvinsuojelun poikkeusluvat kahdelle porkkana- ja valkokaaliviljelyksillä käytettävälle valmisteelle. Syynä on suuri tuhohyönteispaine, joka vaarantaa vaihtoehtoisten valmisteiden puutteessa kauppakelpoisen sadon.

Poikkeuslupa on myönnetty Teppeki- ja Coragen 20 SC -valmisteille.

Teppekiä saa poikkeusluvalla käyttää porkkanakempin torjuntaan porkkanalla. Teppekillä käsiteltyjä porkkanoita ei kuitenkaan saa viedä Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä valmisteelle on asetettu väliaikainen kansallinen jäämien enimmäismäärä.

Coragen 20 SC:tä saa käyttää kaalikoin, kaaliperhosen ja kaalikärpäsen torjuntaan valkokaalilla.

Teppeki-valmisteella on voimassa oleva lupa useille muille käyttökohteille, jotka on kerrottu Tukesin kasvinsuojeluainerekisterissä.

Coragen 20 SC -valmisteelle on toukokuussa myönnetty poikkeuslupa pihlajanmarjakoin (Argyresthia conjugella) torjuntaan omenaviljelyksiltä sekä kaaliperhosen, kaalikoin, kaalikärpäsen ja porkkanakärpäsen torjuntaan punajuurelta, raitajuurelta, piparjuurelta, porkkanalta, lantulta, nauriilta, retiisiltä, juuripersiljalta, palsternakalta, mukulaselleriltä, maa-artisokalta ja kaurajuurelta.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet listataan Tukesin ylläpitämässä kasvinsuojeluainerekisterissä. Suomessa saa käyttää vain rekisterissä olevia kasvinsuojeluaineita.

Rekisterissä on kerrottu myös hyväksytyt käyttökohteet sekä tieto niiden käyttöä koskevista rajoituksista kullekin kasvinsuojeluaineelle. Muihin käyttökohteisiin valmisteita ei saa käyttää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Karhujahtikoordinaattorin puhelin piippasi kaadon merkiksi ensimmäisen kerran kello 5.20 – nyt saaliita on jo 23

Metsästyskausi on alkanut – odotukset korkealla saaliin suhteen, mutta riski aseiden kanssa sattuviin vahinkoihin kasvaa

Kulunut kesä oli erityisen rankka öljykasveille – viljoilla vähemmän tuholaisia mutta enemmän tauteja