Maatalous

OP: Valtiontakauksen kysyntä ollut vähäistä – "Uudella velalla ei voida tilannetta paikata, jos ongelmat ovat syviä ja rakenteellisia"

Yksi syy takaushakemusten vähäiseen määrään voi piillä siinä, että moni tila ei välttämättä täyttäisi maksuvalmiuslainan ja valtion sille antaman takauksen ehtoja.
Saara Lavi
Valtion takaaman maksuvalmiuslainan kysyntä on ollut vähäistä. Kuva ei liity tapaukseen.

Valtion takaaman maksuvalmiuslainan kysyntä on ollut erittäin vähäistä, kertoo OP-ryhmän maa- ja metsätalouden liiketoiminnoista vastaava päällikkö Teppo Pöllänen.

MT:n Ruokavirastosta keskiviikkona saamien tietojen mukaan takaushakemuksia on tehty 361. Kun OP-ryhmän osuus Suomen maatalousasiakkaista on 70 prosentin tuntumassa, takausta hakeneista sen asiakkaita olisi noin 250.

"OP-ryhmän pankkeihin tekemieni tiedusteluiden perusteella tässä suuruusluokassa liikutaan", Pöllänen arvioi.

MT:n haastattelema Ruokaviraston erityisasiantuntija Aulis Kuusela piti yhtenä mahdollisena syynä vähäisiin takaushakemuksiin sitä, että monella tilalla talous on niin heikossa jamassa, että ne eivät edes täyttäisi maksuvalmiuslainan ja valtion sille antaman takauksen ehtoja.

Ehtojen mukaan vaikeuksien pitää olla tilapäisiä, ja tilanteen normalisointiin myönnettävällä lainalla toiminta pitää saada kannattavaksi.

Pankeissa asiakkaiden taloustilanteen kartoittaminen on normaali toimenpide lainahakemuksia käsiteltäessä. Se ei ole kuitenkaan pääsääntöisesti johtanut OP-ryhmän pankeissa maksuvalmiuslainahakemuksia hylkäämiseen, Pöllänen kertoo.

Hänen maakuntapankeista saamiensa tietojen mukaan lähes kaikille lainalupausta tiedustelleille on se myös myönnetty.

"Viljelijät ovat jo pankkiin yhteyttä ottaessaan olleet kohtuullisen hyvin perillä maksuvalmiusluoton ehdoista ja myös oma taloustilanne on pääsääntöisesti analysoitu hyvin."

Toisaalta vähäiseen kiinnostukseen on voinut Pölläsen arvion mukaan vaikuttaa sekin, että syvästi velkaantuneet tuskin ovat maksuvalmiuslainaa edes harkinneet.

"Sanoisin, että viljelijät kyllä hahmottavat tämäntyyppisen instrumentin tarkoituksen, eli uudella velalla ei voida tilannetta paikata, jos ongelmat ovat syviä ja rakenteellisia."

Vaikka kiinnostus valtion takaamaa lainaa kohtaan onkin ollut varsin vähäistä, Pöllänen pitää hallituksen päätöstä maksuvalmiuslainan valtiontakauksesta kuitenkin tervetulleena eleenä valtiolta.

"Kyllä laina- ja takauspäätöksistä on niitä saaneille tiloille ollut varmasti apua."

Toisen merkittävän maatalousrahoittajapankin Nordean edustajaa ei tavoitettu torstaina tai perjantaina kommentoimaan maksuvalmiusluottojen kysyntää.

Lue lisää: Vain 361 tilaa hakenut maksuvaikeuksiin valtiontakausta – haku päättyy maanantaina

Lue lisää

Omistaja päättää myös Finnairissa

Komissio hyväksyi 600 miljoonan euron valtiontakauksen Finnairille – Ohisalo: Finnair tekee itse päätökset paikkakunnista, joille lentää

Keskustan Kurvinen: Maatalous tarvitsee kriisitukipaketin

OP Ryhmän arvio: Suoramyyntitilat kohtaavat ensimmäisten joukossa koronan kysyntävaikutukset