Maatalous

Gammayökkösen toukkia löytynyt öljykasvipellolta Parikkalassa

Ukkos- ja raekuurot eivät aiheuttaneet eilen suurta tuhoa viljelyksille Etelä-Karjalassa.
Eino Heinola
Kasvintuotannon asiantuntija Eino Heinolan maanantaina ottamassa valokuvassa näkyy gammayökkösen toukkia kuvan keskellä.

Parikkalassa Etelä-Karjalassa löytyi maanantaina öljykasvipellolta gammayökkösen toukkia.

Viime kesänä toukat aiheuttivat laajoja vahinkoja ja tuhosivat härkäpapu- ja öljykasvikasvustoja nopeasti eri puolilla Suomea.

"Nyt on syytä tarkkailla härkäpapu- ja öljykasvilohkoja", sanoo kasvintuotannon asiantuntija Eino Heinola ProAgria Etelä-Suomesta.

Torjuntaa voi tehdä pyretroideilla kello 21–06 välillä. Kukkivia kasvustoja ei saa käsitellä.

Maanantaina Etelä-Karjalassa liikkuneet voimakkaat ukkoset sekä rankat vesi- ja raekuurot eivät juuri vahingoittaneet viljelyksiä. Paikallinen vaihtelu vesimäärässä oli suurta.

"Valtaosiltaan viljat ovat täällä niin lyhyitä kuivuuden takia, ettei paljon vahinkoja tullut. Rukiita ja siemenheinää lakoontui", Heinola kertoo Lappeenrannan seudulta.

Säiden muuttuessa viileämmiksi ja sateisemmiksi lisääntyy tautiriski.

Heinolan mukaan laikkutautitorjunta vehnillä on tarpeen. Myös ohrilla verkkolaikku leviää ja torjunta tulisi tehdä ennen tähkimistä. Kauralla punahomeriski kasvaa ja torjunta on paikallaan ainakin rehevissä kasvustoissa.

Öljykasveilla pahkahomeriski hyvissä kasvustoissa kasvaa.

Lue lisää

Muistatko Suomeen hellekesänä 2018 massoittain vaeltaneet gammayökköset? Ensimmäiset yökköset on jälleen havaittu, mutta merkkejä massamuutosta ei vielä ole

Juuri kylvettyjä peltoja rajun sateen alle Varsinais-Suomessa – aika alkaa loppua satokasveilta kesken, jos nyt kylvää uudestaan

"Kevättyöt tehdään kelien, ei hanhien muuttoaikataulun mukaan" – rajujen ukkoskuurojen uhka leijuu Pohjois-Karjalan yllä koko viikon

Kylmyys ja kuivuus vähentävät härkäpapusatoa – kasvustot jääneet mataliksi ja harvoiksi