Maatalous

MTK:n johtokunta retkeilee Varsinais-Suomessa: "Täällä on tekemisen meininki"

Puheenjohtaja Juha Marttila toivoo, että mahdollisimman moni poliittinen päätöksentekijä kävisi itse paikan päällä tutustumassa sekä maatalouden tutkimus- että tuotantopuoleen.
Pasi Leino
MTK:n johtokunta vieraili tiistaina Jari Suomisen (vas.) luona Sauvossa Järvenkylän maatilalla. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kuunteli tarkkaavaisena edunvalvonnalle osoitettuja viestejä muun muassa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen liittyvän byrokratian purkamisesta ja kaupan asemasta.

Tuottajaliitto MTK:n vuosittainen johtokunnan kesäretki suuntaa tänä vuonna Varsinais-Suomeen.

Maanantaina alkaneella retkellä johtokunta vieraili Koneviestin ja Novidan koulutilan viljelykentällä Loimaalla, sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksessa Paimiossa sekä maatalousmuseo Sarkassa.

Järvenkylän maatilalla Sauvossa johtokunta tutustui mansikan sekä vadelman ja Peltokrookan tilalla Aurassa sianlihan tuotantoon. Keskiviikkona retki huipentuu Okra-maatalousnäyttelyyn. Johtokunnan lisäksi retkelle osallistuu vuosittain myös MTK:n toimihenkilöitä.

MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiutun mukaan juurikkaan ja mansikan viljely ovat Varsinais-Suomelle ominaisia. Myös poimittavaa hernettä kasvaa pelloilla runsaasti.

"Mansikan viljely ei ole vain Suonenjoen juttu. Varsinais-Suomessa on useita suuria mansikkatiloja ja suoramyyntiä kuluttajille."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyytyväinen siihen, miten maaperän kuntoon ja viljelyteknologiaan liittyvä tutkimus on kehittynyt.

"Sato ja ympäristöpuoli kulkevat käsi kädessä. Kun maaperä on kunnossa, kasvaa sato ja samalla tuottavuus sekä hiilensidonta. Koetoimintaa tehdään monen eri tahon voimin, ja tuloksia tulee koko ajan lisää. Kun tietoa on, viljelijät myös ottavat sen käyttöön."

Marttila toivoo, että mahdollisimman moni poliittinen päätöksentekijä tutustuisikin konkreettisesti sekä maatalouden tutkimus- että tuotantopuoleen.

"Maatalouden alavireisestä ilmapiiristä huolimatta täällä on tekemisen meininki. On hienoa nähdä muun muassa uusia innovaatioita", Marttila kommentoi tutustuessaan Järvenkylän maatilan mansikan ja vadelman tunneliviljelyyn.

Vahvana maatalousalueena tunnetusta Varsinais-Suomesta puhuttaessa esiin nousee usein myös vesiensuojelun tilanne.

Launto-Tiutun mukaan maatalouspuoli on tehnyt maakunnassa voitavansa, vaikka "aina voisi tehdä enemmänkin".

"Meillä on käytössä muun muassa lannoitusrajat, pientareet ja suojakaistat. Lisäksi ravinteiden käyttö on tehokasta ja talviaikainen kasvipeite suuri", hän listaa.

Lue lisää

Maatilan hiilivirrat näkyviksi – "Hiililaskuri voi olla faktoihin perustuva vastaisku mollaajille"

EU:n vihreä raha tehokäyttöön

MTK:n metsäjohtaja: "EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa"

"Yhteiskunta epäonnistunut karkeasti ilmastotekojen ostamisessa viljelijöiltä. Tehokkainta olisi palkita suoraan."