Maatalous

Punkalaitumelainen salaojaurakoitsija investoi rohkeasti: Peltojen ojitustarve ei ole ainakaan vähentynyt

"Kyllä korjausvelkaa on", toteaa salaojaurakoitsija Tapio Kaunisto Punkalaitumelta.
Pasi Leino
Työmaita kyllä riittää, vaikka välillä on hiljaisempia jaksoja, kertoo Tapio Kaunisto.

Viljelyn perustana on aina se, että maan kasvukunnosta ja toimivasta vesitaloudesta on huolehdittu. Siksi salaojitustarve ei ole ainakaan vähentynyt, perustelee punkalaitumelainen salaojaurakoitsija Tapio Kaunisto tuoretta investointiaan.

Työmaalla on tänä vuonna käytössä vasta hankittu salaojakone.

"Uudiskohteitakin on jonkin verran, mutta eniten on korjausojituksia", hän kertoo.

Korjausojituksiin herättävät varsinkin sateiset kesät, jolloin pellolle seisomaan jäävä vesi paljastaa armottomasti ojituksen puutteet. Märkinä vuosina vanhat ojitukset ovat muutenkin kovilla, sillä varsinkin isot lietevaunut tiivistävät peltoja tehokkaasti.

Viime kesä tosin auttoi jonkin verran viljelijöitä unohtamaan ongelmat, jotka edelliskesänä näkyivät sitäkin paremmin. Itse asia ei silti ole mihinkään kadonnut. "Kyllä korjausvelkaa on."

Toinen tyypillinen korjausojituskohde on turvemaa, jossa maan kuluminen on tuonut vanhan putkituksen liian lähelle pintaa. Tällöin pelto yleensä salaojitetaan kokonaan uudelleen.

Vaikka valtaosa Suomen pelloista onkin jo salaojitettuja, sarkaojia näkee edelleen yllättävän paljon. Se, että niitä aletaan ojittaa, vaatii Kauniston mukaan usein "omistajan vaihtumisen". Vanha isäntä viljelee sarkaojissa olevaa peltoa loppuun asti, uusi omistaja salaojittaa.

Kauniston yritys kiertää työmailla noin sadan kilometrin säteellä Punkalaitumelta: Pirkanmaalla, Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Töitä tehdään neljän miehen, kahden soravaunun ja kaivinkoneet voimin.

Vielä tässä vaiheessa kuluvasta vuodesta näyttäisi tulevan salaojatyömailla hieman viime vuotta hiljaisempi. Viime kesän kuivuuden ohella syynä on todennäköisesti tilojen vaikea taloustilanne, Kaunisto arvioi.

"Myös investointitukien korotus varmasti vaikuttaa. Tiedän useita tiloja, joissa suunnitelmat ovat valmiita mutta investointitukipäätöstä ei ole tehty."

Lue lisää:

Salaojatyömailla viime vuotta hiljaisempaa – urakoitsijat odottavat investointituen korotusta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Peltosalaojituksen suunnittelijoita tarvitaan tulevaisuudessakin – vain yhdessä paikassa voi kouluttautua alan ammattilaiseksi

Kuivana kesänä olisi hyvä salaojittaa – tukiehtoihin parannuksia

Pellon kasvukunnon arviointi ei ole helppoa – Ruralia opastaa siihen uudessa julkaisussaan