Maatalous

Brasiliaisista broilereista yksi viidestä kantaa salmonellaa – uusi kauppasopimus voi kasvattaa siipikarjanlihan tuontia

Brasilia on maailman suurin pakastetun kanan viejämaa.
Johannes Tervo
Brasilialaisilla siipikarjatiloilla salmonellatartunnat ovat yleisiä. Suomessa tartunta tietää tilalle useita toimenpiteitä, joista rajuin on saneeraus.

Noin yksi viidestä brasilialaisesta broilerista kantaa salmonellaa. Yhteensä miljoona salmonellaa kantavaa lintua on viety Brasiliasta Britannian markkinoille kahden vuoden aikana, selvitti brittilehti the Guardianin tutkivan journalismin osasto.

Brasilia on maailman suurin pakastetun kanan viejämaa. Maa vie Eurooppaan siipikarjanlihaa vuosittain noin miljardin dollarin arvosta.

Suomessa salmonellatartunnat siipikarjatiloilla ovat harvinaisia. Jos tartunta todetaan, se tietää tilalle rajuja toimenpiteitä: lintuja ei esimerkiksi saa siirtää tai myydä.

Linnuilla salmonella on usein oireeton, mutta ihmisille tauti on pahimmillaan hengenvaarallinen.

Tartuntojen määrä Brasiliassa on liian iso, myöntää maan ruokaturvallisuusviranomainen.

"Eurooppa on meitä edellä salmonellan kontrolloinnissa", sanoo eläintuotteiden tutkimusosaston johtaja Ana Lucia Viana brasilialaiselle uutistoimisto Repórter Brasilille.

Lihan turvallisuutta tutkivan osaston koordinoija Alexandro Campos da Silva vuorostaan sanoo, ettei salmonella ole riski ihmisille, sillä bakteeri tuhoutuu kypsennyksen yhteydessä.

Bakteeri voi kuitenkin tarttua esimerkiksi raa´an kanan käsittelyssä.

Tuore Mercosur-kauppasopimus voi toteutuessaan lisätä broilerin tuontia Brasiliasta EU-alueelle. Sopimus alentaa muun lihan ohella myös siipikarjan tuontitulleja.

180 000 tonnia siipikarjaa voidaan Mercosurin turvin tuoda tullivapaasti EU-markkinoille. Brasilialaisten lihapakkaamojen osakkeet nousivat rajusti maanantaina sopimuksen solmimisen ansiosta, kertoo The Poultry Site.

Kauppasopimus vaatii vielä jäsenmaiden ratifioinnin. Jäsenmaista Ranska on suhtautunut sopimuksen hyväksymiseen nihkeästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun brasilialaisesta lihasta kantautuu huonoja uutisia.

EU siirsi aiemmin Brasilian suurimpia siipikarjan tuottajia mustalle listalle, koska ne eivät noudata EU:n säädöksiä. Tiloilla on myös raportoitu käytettävän pakkotyötä.

Ehkä tunnetuin skandaali liittyy pilaantuneeseen lihaan. Poliisin tutkimukset osoittivat, että kymmeniä terveystarkastajia oli lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta naudanlihaa.

Muokattu 22.8.: Muutettu tekstistä "vapaakauppasopimus" muotoon "kauppasopimus."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

ETT: Salmonellaa kulkenut porsaiden mukana lihasikalaan – Pohjanmaalla naakat levittäneet tautia nautatiloille

MT Metsäilta: Ovatko Suomen metsät vain pisara meressä? Missä tilassa maailman metsät ovat ilmaston kannalta?

Metsä on koetuksella muuallakin kuin Amazonilla – "Moni maailman metsämaa olisi onnellinen, jos niillä olisi Suomen ongelmat"