LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

KOMMENTTI: Uusi kauppasopimus avaa ovet piittaamattomalle maataloudelle ja osoittaa, että Pariisin ilmastosopimuksesta on tulossa salkkuun unohdettu paperinpala

Mercosur-kauppasopimus tukee toteutuessaan Brasilian pyrkimyksiä kasvattaa maatalouttaan ilmaston ja ympäristön kustannuksella.
Tuulikki Viilo
Brasiliassa on hyväksytty käyttöön myös useita EU:ssa kiellettyjä kasvinsuojeluaineita. Käytännössä kaikki soija on geenimuunneltua ja sitä tuodaan runsaasti Eurooppaan markkinoille jo nyt.

EU ja Mercosur-maat (Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay) solmivat perjantaina historiallisen kauppasopimuksen. Sopimus vaatii vielä jäsenmaiden hyväksynnän.

Brasilia on maailman suurimpia maataloustuotteiden viejämaita. Vierailin maan eteläosissa toimittajamatkalla keväällä. Brasiliasta on vaikea olla vaikuttumatta. Soijaa pullisteleva rahtilaiva on modernin maatalouden taidonnäyte. Kun jättiläismäiset koneet lähtevät liikkeelle, maa tärisee.

Maata viljellään kuitenkin eri periaattein kuin EU:ssa. Erityisesti valvonta on lapsenkengissä. Viranomaisjärjestelmän valuvioista hyviä esimerkkejä ovat olleet mätään lihaan liittyneet skandaalit.

Salmonellaan maa suhtautuu, noh... rennosti. Joku voisi sanoa, että äärettömän huolimattomasti. Viidenneksellä brasilialaisista broilereista on salmonellatartunta.

Torjunta-aineiden avokätinen käyttö on suorastaan maan tapa. Hiljattain presidentti Jair Bolsonaron hallitus hyväksyi 150 uutta kasvinsuojeluainetta, joista 24 on EU:ssa kiellettyjä.

Entäpäs sademetsät? Naudanlihantuotannon kasvu on suurimpia syitä Amazonin metsäkatoon. Eläimet vaeltelevat laitumillaan usein ilman korvamerkkejä.

Osa maanomistajista hakkaa metsää laittomasti. Korvamerkkien puutteen takia on kuitenkin lähes mahdotonta tietää, onko teurastamolle päätynyt eläin peräisin laittomia hakkuita tehneeltä tilalta. EU:ssa jäljitettävyys on kaiken maataloustuotannon perusedellytyksiä. Ilman korvamerkkiä eläintään ei saa myydä. Nyt olemme lisäämässä sellaisen lihan tuotantoa, jonka tarkkaa alkuperää ei tiedä kukaan.

Toki sopimus kasvattaisi myös vientiä. Eurooppalainen maito voi löytää Brasiliasta uuden osoitteen. Brasilia on harvoja maita, joissa maidonkulutus kasvaa eikä oma tuotanto riitä sitä kattamaan. Vielä. Oliiviöljyn ja viinin vienti kasvaisi myös. Espanjalaisia se varmaan lämmittää.

Mercosur on pahimmillaan osoitus Pariisin ilmastosopimuksen kutistumisesta pelkiksi korulauseiksi.

Kauppasopimuksen ehtona on sitoutuminen Pariisin ilmastosopimuksen noudattamiseen.

Aiemmin maa oli kestävän kehityksen edelläkävijöitä: Brasilia ajoi voimakasta politiikkaa metsäkadon hillitsemiseksi ja uusiutuvan energian käytön kasvattamiseksi.

Nyt kurssi näyttää kuitenkin kääntyneen. Bolsonaro on kutsunut ilmastonmuutosta saduksi.

Viime marraskuussa Brasilia vetäytyi aikeistaan toimia YK:n ilmastokonferenssin isäntämaana.

Maailman merkittävämmän hiilivaraston, Amazonin, hakkuita aiotaan pikemminkin kasvattaa kuin hillitä.

Jo suunnitellut tuotantoluvut kertovat kuinka kaasujalka painaa: Vuonna 2026 Brasilia aikoo tuottaa 269 prosenttia enemmän sianlihaa kuin nyt. Naudanlihantuotannon odotetaan nousevan kolmanneksen ja soijankin 70 prosenttia.

Kun paikallisilta kysyi Paranán osavaltiossa valtion toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vastauksen voisi kiteyttää näin: ei tärkeää juuri nyt. Samaa mieltä on maan tuore ympäristöministeri.

Brasiliassa ilmastosopimus ei näytä tällä hetkellä merkitsevän juuri enempää kuin sanoja salkkuun unohdetulla paperilla.

Tekemällä kauppasopimuksen tästä huolimatta EU tukee Brasilian pyrkimyksiä kasvattaa maatalouttaan ilmaston ja ympäristön kustannuksella.

Eurooppalaiselle viljelijälle tilanne on epäreilu: Mitä tulee jäljitettävyyteen, ympäristöön ja hygieniaan, heiltä vaaditaan suurta huolellisuutta.

Samalla kauppoihin tuodaan yhä enemmän ruokaa, jonka osalta niillä ei näytä olevan merkitystä.

Lue lisää:

Maatalouspomo EU:n historian suurimmasta kauppasopimuksesta: "Eurooppalainen perheviljelmämalli on vaarassa"

Ympäristöväen syytä herätä

EU ja Mercosur pääsivät alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa – Kyseessä EU:n historian suurin kauppasopimus

Brasilia aikoo moninkertaistaa sianlihantuotantonsa – maatalouden turbomaa ruokkii yhä useamman, mutta millä hinnalla?

Laitumilla ja lehmien korvamerkeissä piilee ase metsäkadon pysäyttämiseen Amazonilla

Brasilia on yli kymmenkertaistanut lihanviennin 20 vuodessa – viime vuonna jälleen uusi ennätys

Aiheeseen liittyvät artikkelit

ETT: Salmonellaa kulkenut porsaiden mukana lihasikalaan – Pohjanmaalla naakat levittäneet tautia nautatiloille

MT Metsäilta: Ovatko Suomen metsät vain pisara meressä? Missä tilassa maailman metsät ovat ilmaston kannalta?

Metsä on koetuksella muuallakin kuin Amazonilla – "Moni maailman metsämaa olisi onnellinen, jos niillä olisi Suomen ongelmat"