Maatalous

Tukes myönsi poikkeuslupia kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan kasvinsuojelun hätätilanteessa

Olosuhteet kaalikoin ja gammayökkösen lisääntymiselle ovat tällä hetkellä suosiolliset, eikä vaihtoehtoisia tehokkaita torjuntamenetelmiä ole käytettävissä.
MT:n arkisto
Kaalikoin toukka.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on eilen myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön kasvinsuojelun hätätilanteessa. Poikkeusluvat on myönnetty, jotta viljelykasvien määrällisesti ja laadullisesti hyvä sato voidaan turvata.

Olosuhteet kaalikoin ja gammayökkösen lisääntymiselle ovat tällä hetkellä suosiolliset, eikä vaihtoehtoisia tehokkaita torjuntamenetelmiä ole käytettävissä.

Poikkeusluvat on myönnetty seuraaville valmisteille ja käyttökohteille:

Turex 50 WP: Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä, härkäpavulta ja kuminalta.

Decis Mega EW 50: Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta öljykasvien kukinnan jälkeen ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä.

Karate Zeon tekniikka: Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta öljykasvien kukinnan jälkeen ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä ja härkäpavulta.

Kyseisillä valmisteilla on voimassa oleva lupa useille muille käyttökohteille, jotka löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet ja tieto niiden käyttöä koskevista rajoituksista löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä: https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/.

Poikkeusluvat löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lue lisää

Muistatko Suomeen hellekesänä 2018 massoittain vaeltaneet gammayökköset? Ensimmäiset yökköset on jälleen havaittu, mutta merkkejä massamuutosta ei vielä ole

Kylmyys ja kuivuus vähentävät härkäpapusatoa – kasvustot jääneet mataliksi ja harvoiksi

Tukes myönsi poikkeusluvan porkkanakemppien torjunta-aineelle – sallittu jäämien enimmäismäärä nousee kymmenkertaiseksi

Gammayökkösen toukasta toivotaan vihollista komealupiinille