Maatalous

Raportti: Maatalouden tehostuminen pitää ruuan hinnan alhaalla seuraavat 10 vuotta – Tuotanto ylittää kysynnän, jolloin hinnat polkevat paikallaan

Riskejä maataloudessa ja ruokamarkkinoilla on runsaasti ja ne voivat aiheuttaa hintojen heiluntaa.
Jutta Mykrä

Seuraavan kymmenen vuoden aikana maataloustuotteiden kysyntä kasvaa maailmalla 15 prosenttia.

Maailman viljelijät sen sijaan lisäävät tuotantoaan sitäkin enemmän.

Näin ennustavat taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD sekä YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO maanantaina julkaisemassaan raportissa. Katsaus tarkastelee maailman maatalouden kehitystä vuoteen 2028 asti.

Koska tuotannon uskotaan kasvavan askeleen kulutusta nopeammin, maataloustuotteiden hintojen ennustetaan säilyvän nykyisellään tai hiukan laskevan.

Se on hyväksi köyhille kuluttajille, mutta asettaa paineita viljelijöiden taloudelle, raportissa todetaan.

Viljelyalan ei arvioida juuri muuttuvan, mutta satotasot nousevat ja tekniikka kehittyy, mikä nostaa tuotantomääriä.

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen kasvun odotetaan hidastuvan eli tuotettua yksikköä kohti päästöt laskevat tulevaisuudessa.

Ruuantuotannon lisäksi viljelijöillä on tärkeä asema ympäristön hoidossa sekä uusiutuvan energian tuotannossa, raportissa sanotaan.

Riskejä maatalousmarkkinoilla on runsaasti tuleville vuosille. Toteutuessaan ne heiluttaisivat hintoja ainakin hetkellisesti.

Kasvituholaiset ja eläintaudit voivat levitä vauhdilla, eri maiden kauppasuhteiden muutokset voivat heiluttaa hintoja, uusien kasvinjalostusmenetelmien sääntely voi vaikuttaa satokehitykseen ja sään ääri-ilmiöt voivat tuhota satoa.

Myös muutokset ihmisten ruokavalioissa vaikuttavat maatalouteen.

Ruuan kysynnän kasvun takana on väestönkasvu. Voimakkainta se on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Ihmisten tulotaso näillä alueilla nousee hitaasti, joten nälkä säilyy ongelmana.

Aliravitsemus maailmalla on vähentynyt, mutta nykyisellä kehitystahdilla tavoitteet nälänhädän poistumisesta vuoteen 2030 mennessä eivät ole lähelläkään toteutumista.

OECD:n mukaan avointa, ennustettavaa kansainvälistä kauppaa tarvitaan ylläpitämään ruokaturvaa.

"Alueilla, joilla väestönkasvu on nopeaa, ei välttämättä ole kestävää lisätä ruuan tuotantoa", johtaja Ken Ash OECD:stä sanoo.

Kotieläintuotteiden kysynnän arvioidaan pysyvän vahvana, mikä lisää maailmalla maissin ja soijan tuotantoa.

Sokerin ja kasviöljyjen kysynnän ennustetaan kasvavan, kun kaupungistuva ja keskiluokkaistuva väestö syö entistä enemmän valmisruokia.

Korkean tulotason maissa punaisen lihan kulutuksen arvioidaan laskevan.

Elintarvikeviljojen käytön ennustetaan kasvavan 13 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Bioenergian tuotanto viljelykasveista oli vahvassa kasvussa 2000-luvun alussa.

Nyt kasvun odotetaan olevan rajallisempaa. Indonesia käyttää kasviöljyjä biodieselin valmistukseen, Kiina ja Brasilia käyttävät muun muassa sokeriruokoa etanolin valmistamiseksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MMM toivoo edistystä cap-uudistukseen ja tarjoaa kokousedustajille kotimaista ruokaa

Ruuantuotanto ja kulutus lähellä toisiaan – pienetkin vaihtelut painavat tuotannon alle kulutuksen

Viljelijä tyrmää puheet sikatalouden noususuhdanteesta: "Kotieläintilojen huono kannattavuus näkyy jo elämänlaadussa"