Maatalous

Iltalehti: Mies nosti vuosikaudet maataloustukea viljelemättömistä ja naapurin pelloista

Mies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Markku Vuorikari
Laukaalaismies nosti maataloustukea, vaikka ei viljellyt peltoja. Kuvituskuva.

Laukaalainen 53-vuotias mies on tuomittu törkeästä avustuspetoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kertoo Iltalehti. Tuomio jäi voimaan Vaasan hovioikeuden hylättyä hakemuksen syytteiden hylkäämisestä.

Pienen kasvi- ja eläintilan omistaja nosti tilatukea, luonnonhaittakorvausta ja sen lisäosaa sekä ympäristötukea yhteensä lähes 40 000 euroa vuosina 2006–2013.

Elykeskuksen tarkastuksessa ilmeni, että pelloilta ei ollut korjattu satoa tai niitä ei ollut viljelty lainkaan vuosikausiin.

Osa peltolohkoista ei ollut syytetyn hallinnassa, sillä niiden viljelystä oli tehty vain suullinen sopimus. Tukiehtojen mukaan suullinen sopimus raukeaa kahdessa vuodessa.

Syytetty vetosi huonoon terveydentilaansa, joka esti toteuttamasta viljelyaikeet. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan syytetty olisi voinut tehdä muutokset tukihakemuksiin, sillä hän kykeni myös vuosittain tekemään tukihakemukset.

Lue lisää

SK: Poliisi tutkii viidettä vuotta Arktos Groupin tehtaan johtoa talousrikoksista Kemijärvellä

Valkoposkihanhien häirintää rajoitettiin – suuri hakemusmäärä pakotti aluerajauksiin, jotta linnuilla on myös häiriöttömiä levähdysalueita

Suomi hukkaamassa mahdollisuutensa olla tuotantoeläinten hyvinvoinnin mallimaa – eläinsuojeluasiamies luopuisi parsinavetoista

"Tukipolitiikkaa pitäisi muuttaa radikaalisti, jos tavoitellaan ilmastopoliittisesti kestävää maataloustuotantoa", Luken tutkimusprofessori ei pidä uusia cap-ehdotuksia riittävän kunniahimoisina