Asuntomessujen siivekkäät saavat monet pohtimaan kanatarhaa – "On ajateltava myös syksyä", muistuttaa Ari Puuri - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Asuntomessujen siivekkäät saavat monet pohtimaan kanatarhaa – "On ajateltava myös syksyä", muistuttaa Ari Puuri

Kanatarha kiehtoo kaikenikäisiä kävijöitä Kouvolan asuntomessuilla.
Paula Liesmäki
Kouvolan asuntomessuilla asustelee viisi ruskeaa kanaa ja kukko. Moni kävijä on kysellyt kesäkanalan perustamisesta, kanojen omistaja kertoo.

Kouvolan asuntomessujen asunnoista yksi poikkeaa hyvin selvästi muista, ja myös aiempien messujen tarjonnasta. Siellä asuu viisi nick brown -rotuista kanaa, johtajanaan kirjava Kaapo-kukko. Tarhan viereen niiden touhuja seuraamaan pysähtyy kaiken ikäisiä messuvieraita.

"Paras messuosasto, on moni todennut", kertoo kanojen omistaja, kouvolalainen kanamunantuottaja Ari Puuri iloisena.

Aiemmin asuntomessuilla ei ole eläimiä osastoilla nähty. Idean takana on Puurin mukaan alueesta vastaava Esa Inkilä, joka oli kuullut paljon hyvää pienkanaloista.

"Munien lisäksi kanat voivat antaa suurta iloa ihmiselle. Kanojen pidosta on saatu paljon hyviä kokemuksia esimerkiksi muistisairaiden hoidossa", Puuri kertoo.

Hän myy vuosittain harrastajille noin 3 000 kanaa. Suurin osa lähtee alle viiden kanan ryhminä. "Kolmea vähempää en myy", Puuri linjaa.

"Kesäkanalan perustamisesta kysellään jatkuvasti. Tärkeintä on oikea ruoka ja hyvät olosuhteet. Hoitajan on esimerkiksi pystyttävä seisomaan tarhassa selkä suorana"

Puuri myy kanoille mukaan myös sopivaa rehua ja neuvoo ostajille tarkasti, miten kanoja hoidetaan. Keväisin hän pitää myös suosittuja Perusta pienkanala -kursseja, joissa opetellaan kana hoidon perusteita.

Tärkeää on, että kanojen ostajalla on suunnitelma myös siitä, mitä kanoille tehdään syksyllä.

"Kysyn sitä aina. Talveksi pitää olla paikka, tai kanoista on raaskittava luopua."

Lue lisää

Musertava uutinen kanalalle Seinäjoella: Suoramyyntiin panostavan tilan rutiinitarkastuksessa löytyi salmonellaa

Koronavirus nostaa suomalaisen ruuantuotannon merkityksen esiin – kanojen parissa kasvanut Sanna Muurama tietää olevansa alalla, jossa pärjäävät enää vain moniosaajat

Broilerin paistileikkeet ja kreikkalainen kasvishöystö

Yle: Kanaharrastajille kiikutetaan salakuljetettuja munia ja rekisteröintiä lyödään laimin – "Silloin taudin leviämisen estäminen on mahdotonta"