"Aamulla soitettiin, että sikala palaa" – Nurmon palossa kuoli tuhat sikaa, nyt yksi isännistä kertoo miten tästä jatketaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

"Aamulla soitettiin, että sikala palaa" – Nurmon palossa kuoli tuhat sikaa, nyt yksi isännistä kertoo miten tästä jatketaan

Nurmon sikalapalon sammutustyöt ovat ohi ja raivaustyöt vasta aluillaan.
Jarno Mela
Sikalan raivaustyöt ovat päässeet käyntiin.

"Eläimiä pelastettiin aamusta asti", kertoo Olli Autio, joka on yksi kolmesta palaneen sikatilan omistajasta. Hän kertoo, että sikalan sammutustyöt ovat ohi ja raivaustyöt aluillaan.

Palo sattui 1 200 sian osastossa. Aution mukaan kyseisestä osastosta saatiin osa sioista pelastettua, mutta kaikkiaan 1 000 sikaa kuoli palossa. Lisäksi savuvahingoista kärsineitä osastoja jouduttiin tyhjentämään sioista.

"Isoimmat siat teurastettiin. Pienimmät Atria on välittänyt uusille tiloille, joissa on ollut tyhjiä osastoja", kertoo Autio. Hänen mukaansa kaiken kaikkiaan 25 prosenttia tuotantotiloista tuhoutui.

"Suurempaankin vahinkoon olisi ollut mahdollisuus, mutta palokatkot pelastivat tällä kertaa", Autio mainitsee. Hän spekuloi, että palo on saattanut saada alkunsa sikalan sähkölaitteista.

"Yleensä tällaiset palot lähtevät sikalan ilmastointilaitteista".

Autio muistuttaa kuitenkin, että selvitykset ovat meneillään ja vielä on aikaista sanoa, mikä palon syy lopulta oli.

Miten tästä eteenpäin?

"Täällä on vielä akuutti tilanne päällä. Nyt raivataan ja sen jälkeen aletaan selvittelemään vakuutusasioita", isäntä kertoo. Hänen mukaansa palanut osasto aiotaan korjata, mutta palon kokonaislaajuus ei ole vielä aivan selvillä.

"Tuotanto jatkuu kuitenkin normaalisti niissä osissa sikalaa, jotka eivät kärsineet palosta".

Lue lisää:

1 200 sikaa menehtyi sikalapalossa Seinäjoella – eläinlääkäri päättää savulle altistuneiden 1 200 eläimen kohtalosta

Nurmon sikalapalosta selvinneet eläimet teurastetaan jo tänään – "Se osa sikalaa, jossa nämä siat olivat, on ainakin jonkun aikaa toimintakyvytön"

Lue lisää

Lähes 300 nautaa ehti turvaan liekkejä pidättelevän seinän taakse – Yle: Iso navetta syttyi palamaan aamulla Sipoossa

Katso video: Mikko Tiirolan savusauna paloi maan tasalle: "Nyt on osa joulusta poissa"

Koneviesti: Näin pienennät viljakuivurin tulipaloriskiä – huolellisesti tehty nuohous ja siivous varmistavat häiriöttömän kuivausprosessin

Hevoskuntoutuskeskus paloi Kruunupyyssä, hevoset pelastettiin