Maatalous

Kohtuulliset satonäkymät laskevat viljan hintoja — Pariisissa rapsinoteeraus on ollut nousussa

Suurimokaurasta tarjotaan leipävehnää ja ruista korkeampia hintoja, mutta viime talvesta kauran hinnasta on sulanut pois yli 60 euroa tonnilta.
Pekka Fali
Talven jälkeen kauran hinnasta on sulanut yli 60 euroa tonnilta pois.

Luonnonvarakeskus Luke ennusti viime viikolla kotimaan viljasadon olevan tänä syksynä määrältään keskimääräinen. Jo aiemmin kesällä on arvioitu saman suuntaista.

Viljan ostajien tekemät tarjoukset menevät luonnollisesti alaspäin, kun sadosta odotetaan katovuoden jälkeen määrältään keskimääräistä ja kotimaan kysynnän täyttävää.

Esimerkiksi vehnän hinnoissa on jälleen nähtävissä niin sanottu Itämeri-vähennys eli Suomessa ostotarjoukset ovat 15–20 euroa tonnilta Pariisin hyödykepörssin hintoja alempana.

Suurimokaurasta tarjotaan leipävehnää ja ruista korkeampia hintoja, mutta viime talvesta kaurankin hinnasta on sulanut yli 60 euroa tonnilta pois.

Venäjällä vehnäsatoennusteita on laskettu, mutta sadon odotetaan olevan korkealaatuinen.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö Usda laski heinäkuun katsauksessaan ennustettaan maailman vehnän tuotannosta. Ennuste on nyt 771 miljoonaa tonnia ja kulutusennuste on 760 miljoonaa tonnia.

Varastoissa odottaa ennestään 275 miljoonaa tonnia vehnää.

Rehuviljojen satoennustetta Usda hiukan kasvatti, mutta niiden kulutus ylittää silti tarjonnan. Sato-odotus on 1 395 miljoonaa tonnia ja kulutus 1 422 miljoonaa tonnia. Vanhoja varastoja on maailmalla 354 miljoonaa tonnia.

Ensi kesään mennessä maailman viljavarastojen odotetaan kaiken kaikkiaan hiukan pienentyvän.

Rypsin ja rapsin sadosta on tulossa pienin sitten 1970-luvun, Luke ennustaa. Noin 41 miljoonan kilon yhteissato olisi toteutuessaan 42 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Molempia öljykasveja kylvettiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Lisäksi hehtaarisadot on arvioitu jopa viime vuoden heikkoa satoa pienemmäksi tuhohyönteisten takia.

Merkittävin kotimaan öljykasvien ostaja Avena hehkutti keväällä haluaan ostaa kotimaista rypsiä ja rapsia.

Siitä huolimatta Avena on pitänyt ostotarjouksensa alle Pariisin hyödykepörssin rapsin hintojen.

Pariisissa rapsinoteeraus on ollut nousussa, kun uutiset ovat kertoneet Euroopan sekä Mustanmeren maiden rapsisadon jäävän heikoksi. Perjantaina rapsinoteeraukset liikkuivat 372 eurossa tonnilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Markkinakatsaus: Maidon tuottajahinta ylitti 40 sentin rajan ensi kertaa lähes viiden vuoden tauon jälkeen

Markkinakatsaus: Kanamäärä on laskussa talven ajan – kasvua ennakoidaan koko ensi vuodelle

Markkinakatsaus: Kuluttajien lihaan käyttämä euromäärä kasvaa viime vuodesta