Maatalous

Vaikuttava video näyttää, miten Kalajokilaakson pellot ovat käristyneet kuivuudessa: "Tämä helle tulee ratkaisemaan, paljonko sadosta menetetään"

"Kyllähän tämä harmittaa. Kylvöolosuhteet olivat täydelliset ja kasvien kasvuun lähtö oli hyvä", Jari Ijäs purkaa pettymystään.
Jarno Mela
Osa Jari Ijäksen ohrista näyttää ihan hyvältä, mutta osa on kuivunut aivan vaaleaksi.

Kalajoella ohraa, vehnää ja ruista sekä elintarvikkeeksi että rehuksi viljelevän Jari Ijäksen pelloilla kärsitään kuivuudesta. Juhannuksen jälkeen on Ijäksen mukaan tullut 13 mm vettä.

Kuivuuden takia pellon maalajien erot näkyvät selvästi: multamaalla ohra on vihreänä, mutta maalajin vaihtuessa hienoon hiekkaan tai karkeaan hietaan, ohra on kuivunut vaaleaksi.

"Myös tähkät ovat jääneet normaalia pienemmäksi, mikä voi johtua kuivuuden lisäksi tänä kesänä esiintyneestä hallasta", Ijäs arvelee.

"Kyllähän tämä harmittaa. Kylvöolosuhteet olivat täydelliset ja kasvien kasvuun lähtö oli hyvä", isäntä purkaa pettymystään.

Hän pohtii myös, että kylvöjen jälkeiset täydelliset säät eivät olleetkaan lopulta niin hyviä.

"Toukokuussa oli sateista ja sen puolesta hyvä keli. Kasvien juurilla ei ollut mitään syytä mennä syvälle maahan, vaan ne jäivät pintaan, koska vettä oli saatavilla".

Nyt Ijäs toivoo sateita kipeästi.

"Tämä helle tulee ratkaisemaan, paljonko sadosta menetetään. Tässä vaiheessa voi sanoa, että 20 prosenttia keskimääräisestä sadosta on jo mennyt", hän arvioi.

Kasvuston kuivan osan riesana Ijäs havaitsi myös kirppoja.

"Nämä ovat nyt lämmön myötä tulleet heikoimpiin paikkoihin".

Jos tulevaisuudessa kuivat kaudet lisääntyvät, Ijäs kertoo panostavansa erityisesti lajike- ja lajivalintaan.

"Esimerkiksi tietyillä lohkoilla kaksitahoinen ohra on parempi kuin monitahoinen, koska kaksitahoisessa jyvät ovat suurempia. Tänä vuonna myös ruis on menestynyt hyvin", Ijäs mainitsee.

Rukiin menestymisen taustalla Ijäs arvelee olevan viime syksyn kuivat kelit, joiden takia kasvi teki juurensa syvään.

Lue lisää